Greenpeace-akció a Lánchídon: 21 embert vettek őrizetbe

Véget ért a Lánchídon demonstráló Greenpeace-aktivisták megmozdulása. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a Lánchíd alá kifeszített 120 négyzetméteres transzparenst és az egyik kötélen lógó Greenpeac-aktivistát a rendőrök leszedték, ezután a híd alatt lógó hat másik tüntető magától mászott vissza a hídra. A rendőrök 21 aktivistát vettek őrizetbe.

Véget ért a Greenpeace mintegy 3 és félórás tiltakozó megmozdulása, amely csütörtökön délelőtt 10 órakor kezdődött. A rendőrök először azt a 10-12 embert – külföldi és magyar nőket és férfiakat – vették őrizetbe, akik a Lánchíd korlátjához bilincselték magukat. Ezt követően, délután fél 2-kor a 120 négyzetméteres transzparenst is felhúzták a rendőrök, és az egyik alpintechnikai felszereléssel, kötélen lógó sárgaruhást is felhúzták. Ez után néhány perccel a még függeszkedők maguktól másztak vissza a hídra.

A civil szervezet 7 tagja ellen a vízi közlekedés veszélyeztetése miatt a Dunai Vízirendészeti Kapitányság indított eljárást. 14 társukat egy rabszállítóval az I. kerületi rendőrkapitányságra szállították, azt egyelőre nem tudni, hogy őket mivel gyanúsítják.

A civil szervezet csónakját korábban az egyik mólóhoz terelték a vízirendőrség munkatársai, a két aktivista sorsáról nincs információ.

Szentendrei Angéla a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a hajóközlekedés már helyre állt a Dunán, az akció miatt ugyanis órákon át felfüggesztették. A hídon két óra óta újra közlekedhetnek az autósok és a gyalogosok is.

A Greenpeace klímariadójával arra figyelmeztet, hogy “energiaforradalomra” van szükség, ami azt jelenti, hogy a szennyező és veszélyes energiaforrások helyett tiszta, környezetbarát energiaforrásokkal kell fedezni energiaszükségleteinket.

“Magyarország hosszú távú fenntartható versenyképessége érdekében a miniszterelnök kötelessége az lenne, hogy a márciusi EU csúcstalálkozón szavazatával a lehető legprogresszívabb klímavédelmet szolgáló energiapolitika mellett szavazzon az Európai Unió számára” -mondta a demonstráción Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse.Sporthírek