GÁRDATÜNTETÉS SZIKSZÓN – Rendbontás nélkül ért véget a Magyar Gárda szikszói rendezvénye

Rendbontás nélkül ért véget a Magyar Gárda szikszói gyűlése, ahol csaknem 800 ellentüntető (A Roma Polgárjogi Alapítvány felhívására) gyűlt össze. A rendezvényeket rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tartották meg, több mint 100 rendőr – járőrök, kommandósok – vigyázott a rendre.

A Magyar Gárda Gárda azért szervezett “vonulást” Szikszón, mert véleményük szerint nőtt a cigánybűnözés a településen. A Roma Polgárjogi Mozgalom válaszul a településre hívta a környékbeli romákat. Borsodból, valamint a szomszédos megyékből, sőt a fővárosból is érkeztek romák a demonstrációra.

A gárdisták koradélután érkeztek a városba, és azonnal a rendezvény helyszínére, a főtérre vonultak. Előzőleg Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és Lakatos Attila Borsod-Abaúj-Zemplén megye cigány vajdája nyugalomra szólította fel a tüntető romákat, akik szintén a főtér közelében gyülekeztek. A gárdistákat és az ellentüntetőket rendőrkordon választotta el egymástól.

A Magyar Gárda főkapitánya, Lósa István köszöntő beszédében úgy fogalmazott: “Borsodban sok települést a terror ural. A Magyar Gárda egy éves fennállása óta bizonyította létjogosultságát. Nem cigányellenesek, a gond az, hogy primitív cigányvezetők hergelik ellenük a kisebbséget.”

A Magyar Gárda gyűlését az ellentüntetők a rendőri sorfal mögül hallgatták végig, kisebb bekiabálásoktól eltekeintve nyugodt hangulatban. A kedélyeket időnként Lakatos Attila, a Borsod-megyei cigányvajda csitította. A rendezvényt követően rendőri biztosítás mellett hagyták el a gárdisták a borsodi települést, rendbontás, összecsapás nem volt.