Graffitivel ,,pingált” templom, ünnep előtt

Graffiti az Avasi templom falán
Graffiti az Avasi templom falán
Miskolc – Húsvét előtt különösen érzékenyen érintette a gyülekezetet az Avasi műemlék templom elcsúfítása.Vörös és zöld festékkel ,,pingálták ki” ismeretlen elkövetők az ország egyik legrégebbi gótikus templomának külső falát Miskolcon. 

Vandálok templomi ,,ajándéka”

– Szerdáról csütörtökre virradóan történhetett a – mivel műemlékről van szó, indokolt a kifejezés – bűncselekmény. A legharsányabb graffitik épp a bejárat felőli oldalon vannak, így szeretnénk, ha még ünnep előtt sikerülne eltüntetni azokat – mondta el lapunknak Hangó István református lelkész. A graffitik miatt feljelentést tett a rendőrségen is.

Mint a Független Hírügynökség megtudta, a hatszáz éves templom falán speciális vakolat van, ezért a mázolmányokat nehéz lesz sérülés nélkül eltávolítani, ráadásul a középkori köveket is összefirkáltak. Az anyagi kár több százezer forint. Paszternák István, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal miskolci irodájának vezetője a hírügynökségnek azt is elmondta: arra kérték az önkormányzatot, hogy térfigyelő kamerákkal és kerítéssel óvják a templomot a vandáloktól a hozzá tartozó temetővel együtt.

– Úgy értesültem, az avasi projekt keretében a kerítés első részletének építését hamarosan megkezdik. A legalább 3 évvel ezelőtti tervek alapján palánkkerítés volna. Ezzel kapcsolatban van némi fenntartásom, amit az önkormányzatnak is jeleztem. Félő, hogy a temető felőli oldalon nem sokáig marad épen. A környéken ugyanis rendszeres a rongálás és a lopás.