Graffitik csúfítják az avasi templomot

Ismeretlenek pingálták össze az avasi műemlék templom falát Miskolcon. A graffitik több helyen csúfítják el az ország egyik legrégebbi gótikus templomát. A hatszáz éves templom falán speciális vakolat van, ezért a mázolmányokat nehéz lesz sérülés nélkül eltávolítani. A színes festékkel ráadásul középkori köveket is összefirkáltak, és egyelőre nem tudni, hogy onnan milyen technikával lehet a szennyeződést lemosni. Az anyagi kár több százezer forint.

Paszternák István, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal miskolci irodájának vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: arra kérték az önkormányzatot, hogy térfigyelő kamerákkal és kerítéssel óvják a templomot a vandáloktól a hozzá tartozó temetővel együtt. A mostani nem az első eset ugyanis. A graffitik miatt a templomot karban tartó református gyülekezet feljelentést tett a rendőrségen.

A hivatalvezető elmondta még: a közelben, Miskolc belvárosában alig két hét alatt több hasonló eset történt. Védett és nem védett épületeken egyaránt megjelentek graffitik vagy a rajzolók kézjegyei, az úgynevezett tag-ek.