Gráf: nem lesz élelmiszerhiány és génmódosított kukorica sem

A kedvezőtlen termés ellenére nem lesz élelmiszerhiány és Magyarország nem hajlandó génmódosított kukoricát importálni – jelentette ki pénteken Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

A szakminiszter hozzátette: a tervezett 8 millió tonna helyett várhatóan csak 4 millió tonna kukorica terem idén, azonban a kormány akkor sem szeretne génmanipulált (GMO-s) kukoricát vásárolni, ha ez jelentősen behatárolja a lehetőségeit. Jelenleg ugyanis nem csak Észak- és Dél-Amerikában, hanem több szomszédos országban is jelentős a génmódosított kukorica aránya.

Gráf József elmondta: vetőmagtermesztésben Magyarország Franciaország után a második Európában, de egy esetleges génmódosított kukorica-importtal a 20-25 százalékos piaci előnyt elvesztené, amit jelenleg birtokol a GMO-mentes címkével.

A tárcavezető beszélt a 2006-os év számairól is. Mint fogalmazott: “nagy az előrelépés az ágazatban, de ez még nem a kánaán, nagyon sokat kell még dolgozni.” Gráf József kiemelte, hogy 2006-ban az egyéni gazdálkodók 45 százalékkal, a társas gazdálkodások pedig 33 százalékkal növelték az eredményüket.Összesen pedig az ágazat 2006-ban 60-65 milliárdos eredményt ért el. Gráf szerint ez ugyanakkor még nem elég az önfejlesztéshez, ehhez legalább 100 milliárdos eredményre lenne szükség, ami a szakminiszter szerint az idei aszály és fagy miatt várhatóan 3-5 éven belül valósulhat meg.

A tárcavezető hozzátette: tavaly összesen 406,8 milliárd forintnyi támogatást fizettek ki és ez volt az első év, hogy több ( 239 milliárd) uniós forrást fizettek ki, mint államit. Összességében tehát Gráf József szerint bár jelentősen javult az ágazat helyzete, de még sok a munka és az idei év várhatóan nem lesz ennyire pozitív.

Szíjjártó Péter a Fidesz szóvivője pénteken úgy reagált: szemfényvesztés amit a kormány csinál, hiszen amíg az ágazat nagy bajban van az idei aszály és fagy miatt, addig a kabinet sikerjelentéseket publikál. A szóvivő szerint a kormánynak továbbra is meg kellene fogadnia a Fidesz javaslatait: vissza kellene helyeznie a kárenyhítési alapba a gazdáknak járó, de ki nem fizetett 25 milliárd forintot, valamint zárolnia kellene a magyarországi intervenciós raktárakban lévő 1,8 millió tonna takarmánygabonát. Ellenkező esetben drasztikus méretű élelmiszer-áremelés várható – véli Szíjjártó Péter.