Gráf: megmenekülhetnek a Zalabaromfi pulykatenyésztői

Egymilliárd forintos államilag garantált hitelt kaphatnak a Zalabaromfinak beszállító pulykatenyésztők. Ebből a tenyésztők levágathatják a mára felduzzadt pulykaállományt, és az állatok takarmányozására is elegendő lesz az összeg – mondta Gráf József agrárminiszter, miután egyeztetett a pulykatenyésztők konzorciumával kedden. A miniszter hozzátette: a javaslatot szerdán a kormány elé viszi, és reméli azt elfogadja a kabinet.

Gráf József kifejtette, hogy mivel a Zalabaromfi magánszemély tulajdonában van, így arra nem lehet befolyással az FVM. Ezért a Zalabaromfi beszállítóinak az jelenthet megoldást, ha közösen egy új feldolgozóüzemet alapítanak. Ennek megvalósítására pályázatot adtak be a termelők. Hozzátette: az agrártárca mindenben segíti a pulykatermelőket az új üzem létrehozásában.

Véleménye szerint a pályázatnak egy hónapon belül meg lehet az eredménye, és utána a szakhatósági engedélyek birtokában néhány hónap múlva elkezdődhet az új üzem építése.

Az agrártárca vezetője szerint addig is más feldolgozó üzemek, mint a SÁGA, és egy kecskeméti üzem vágja le, a Zalabaromfinak korábban beszállító tenyésztők pulykáit. Jelenleg mintegy 30 ezer már túlsúlyos, zsúfolt helyen tartott pulyka vár levágásra az érintett tenyésztőknél.

A Zalabaromfinál szeptember 10-én állt le a termelés, miután kiderült, hogy a cég folyószámláit zárolta a CIB Bank. Azóta sem derült ki, hogy miért. A tulajdonosok szerint a CIB titkolózik, a banknál viszont azt állítják, hogy azért nem tudnak tájékoztatást adni az érintetteknek és a közvéleménynek, mert a baromfifeldolgozó vezetői nem adtak felmentést a banktitok megtartása alól.

A Zalabaromfi nemcsak a dolgozóknak, hanem a beszállítóknak is tartozik. Emiatt a takarmánykeverők a múlt héten, néhány napra leállították a Zalabaromfi 350 ezer darab – gazdákhoz kihelyezett – pulykáinak takarmányellátását. A tenyésztők végül abban állapodtak meg a takarmánykeverőkkel, hogy e hónap végéig még lesz mit enniük az állatoknak. A telepeken közben óriási a zsúfoltság, napról napra egyre több a túltartott pulyka, gyakori az elhullás. Emiatt a Zalabaromfi ellen – állatkínzás miatt – feljelentetést tett a rendőrségen egy állatvédő szervezet.

Közben kiderült: nem indítható újra a Zalabaromfi, az üzem csaknem 700 dolgozóját csoportos létszámleépítéssel elbocsátják. A tulajdonosok döntése végleges, állítólag már a munkaügyi központot is tájékoztatták róla – mondta kedden a Független Hírügynökségnek Tóthné Kiss Teréz, az üzemi tanács elnöke. A cégcsoport tulajdonosi képviselője ígéretet tett, hogy rendezik a dolgozók elmaradt juttatásait.