Gráf József: a Parlament soha nem hagyja jóvá az új vámegyezményt

A mezőgazdasági miniszter szerint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) az agrárium érdekeit sértő megállapodást készít, ami Magyarország számára sok szempontból elfogadhatatlan. A cél az unión kívülről érkező agrár- és ipari termékek vámjának leszállítása, a magyar Parlament azonban soha nem hagyja jóvá a tervezetet – mondta Gráf József keddi sajtótájékoztatóján. Gyurcsány Ferenc eközben arra kérte az ország összes európai parlamenti képviselőjét, támogassák a magyar kormányzat törekvéseit a javaslattal szemben.

Gráf szerint közel a megegyezés a WTO javaslatáról, és elismerte, hogy erős a nyomás az Egyesült Államok, Brazília, Argentína, illetve India részéről, de mint mondta, optimistán tekint a jövőbe. A ratifikációs folyamatot akár egyetlen ország is megakadályozhatja, és szerinte nemcsak a magyarok, hanem sok más tagállam is nemet mond majd rá azok közül, akik még nem foglaltak állást az ügyben. Az Európai Bizottság egyébként már elfogadta a javaslatot, de Franciaország, Olaszország és Litvánia keményen ellenzi; Görögország, Portugália és Írország pedig megfontolandónak tartja a javaslatot.

A mezőgazdasági miniszter szerint azzal, hogy az Európai Unión kívülről érkező agrártermékek vámját 60 százalékkal csökkentenék, jelentős veszteségeket okoznának a gazdáknak, ráadásul olyan termékeket engednének be az unióba, amelyek nem felelnek meg a szigorú EU szabványoknak, így régóta harcol ellenük a Közösség. Ebben a kérdésben egységes álláspont alakult ki az ágazat hazai képviselői között – mondta Gráf József.

Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke a tájékoztatón megerősítette, hogy magyar részről teljes az egyetértés az ügyben. Hangsúlyozta, hogy a vámcsökkentés nem csak gazdálkodói kérdés, hisz a primitív körülmények között előállított, harmadik világbéli termékek beáramlása összesen több mint 400 millió fogyasztót érint az unióban.

Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke, valamint Pintér Mihály, a Magosz elnökségi tagja üdvözölte, hogy az agrárminiszter kiállt az elutasító döntés mellett. Elmondták, a kifogásolható minőségű termékek ellen minőségi élelmiszerek előállításával kell harcolni. Magyarországnak rendkívül jó adottságai vannak, a piaci zavarokat is kezelni tudja, ezért versenyképes az uniós piacon. Mikula Lajos, az Agrya elnöke hozzátette: a WTO-nak nem a vámcsökkentéssel, hanem az agráripart érintő spekulációs hatásokkal, illetve a piaci zavarok csökkentésével kellene foglalkoznia, hiszen az EU stratégiai célja az kell hogy legyen, hogy önellátó maradjon.

A Kormányszóvivői Iroda keddi közleményéből kiderül: a kormány jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja a WTO főigazgatójának tervezetét. A kabinet a leghatározottabban kiáll a hazai agár- és ipari termelők érdekei védelmében, és csakis olyan megállapodást tart elfogadhatónak, amely képes a magyar termelők versenyképességét és biztonságát szavatolni a nemzetközi piacokon is – fogalmaz a közlemény.