GPS-jeladóval követik a gemenci fekete gólyák útját

Szekszárd, 2015. szeptember 9., szerda (MTI) – GPS-jeladó segítségével követnek két gemenci fekete gólyát madártani szakemberek, a műholdas nyomkövetőről érkező adatok az eddigieknél pontosabb információkat nyújtanak majd a gólyák vándorlási útvonaláról és a rájuk leselkedő veszélyekről – közölte szerdán a gemenci erdőgazdaság az MTI-vel.

A programot kezdeményező és finanszírozó Gemenc Zrt. a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, illetve a Bajai Ifjúsági Természetvédelmi Egyesülettel közösen végzi a megfigyelést. Az adatokat Kalocsa Béla, a madártani egyesület feketególya-védelmi programkoordinátorának vezetésével dolgozzák fel.

A szakemberek egy Jenőnek elnevezett hímre és egy Beának hívott tojóra szereltek GPS-jeladót; a Vén-Duna partján fészkelt Jenő néhány napja indult útnak, Bea már augusztus közepén elhagyta a pörbölyi erdőben lévő fészkét.

A nyomkövetőnek köszönhetően már lehet tudni, hogy Jenő a horvátországi Kopácsi-réten tartózkodik. A tojó útjának első napján 272 kilométert tett meg, az éjszakát Szerbiában, Bozevac mellett töltötte, majd másnap hajnalban tovább repült Kelet felé, a 70 kilométerre fekvő Crnajka közelébe. Innen augusztus 23-án indult tovább. Augusztus 24-én a szerb-román-bolgár határtól indulva 264 kilométert tett meg a bulgáriai Pistigovóig, 25-én Plovdiv mellett éjszakázott, és azóta is a környékbeli rizsföldeken vadászva készül az út folytatására.

A nemzetközi gyakorlatot követve a felnőtt madarakat a fészkükön hálóval fogták be akkor, amikor a tollazatukat váltó fiókáknak élelmet vittek. A körülbelül 20 grammos jeladót úgy rögzítették a gólyák hátára, hogy az a mozgásukban ne korlátozza őket. A jeladó a GPS-helymeghatározó által megadott földrajzi koordinátákat SMS-üzenetben küldi el a magyar kutatóknak; az adatok bármikor letölthetőek, és a madarak által megtett út térképen is megjeleníthető.

A nyomkövető rendszer egy GSM-modulnak köszönhetően SMS-üzenetekkel is képes kommunikálni, így a szakembereknek lehetőségük van alapvető beállításokat, például az adatküldés gyakoriságát megváltoztatni. Ha a GSM-jel gyenge, a rendszer tárolja az adatokat, és akkor küldi tovább, amikor a madár megfelelő lefedettségű területre ér.

A Gemenc Zrt. szerint a műholdas nyomkövetéssel az erdőgazdaság és a természetvédelmi szervezetek olyan helyeken is figyelemmel tudják kísérni a madarak útját, ahol terepen nem lehet őket megfigyelni. Az útvonal kirajzolódásával feltérképezhetők a vonulás során a gólyákra leselkedő veszélyek, és pontos információkat kaphatnak a kutatók arról is, hogy a gólyák nappal, vagy éjjel repülnek, mennyi időt töltenek mozgással, és mekkora utat tesznek meg naponta, megszakítják-e hosszabb-rövidebb időre útjukat, valamint arról, hogy hol telelnek.

Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük mintegy 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya.

Az Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi munkájában jelentős gyakorlati segítséget nyújt majd a két fekete gólya GPS-es megfigyelése – írták.

A nyomkövető programot korábban a már megelőzte egy feketególya-pár megfigyelése, amit a gemenci erdő keselyűsi részén webkamerával végeztek; a fokozottan védett faj egyedeinek életét a nagyközönség a Gemenc Zrt. honlapján is figyelemmel követhette.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s