Gőz már van, gáz is lesz Balatonfűzfőn

Megoldódni látszik a fűzfői Balaton Uszoda energiaellátása. Az uszoda ugyanis egy helyi cégtől kölcsönkapott egy gőzkazánt, amit szerdán már be is indítottak. Az Olimpiai Központ vezetője a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, ez ugyan csak ideiglenes megoldás, de már terveznek egy nagy beruházást, amely végleg megoldaná az uszoda energiaellátását.

A kazánt egy évre kapta kölcsön ingyen az uszoda egy helyi cégtől. Szerdától ez termeli a gőzt az intézménynek. Mint ismert a szolgáltató április közepén, tartozások miatt leállította a Balatonfűzfői Erőműnek nyújtott gázszolgáltatást. Az erőmű biztosította egyebek mellett a fűzfői uszoda fűtés- és melegvízellátását is.

Átmeneti megoldások után most készül egy nagyszabású energiaracionalizálási program, ennek értelmében olyan saját energiaellátási rendszert telepítenének az uszodába, amellyel végleg megoldódnának a gondok. A tervet egy bécsi székhelyű céggel együtt dolgoznák ki – mondta az Olimpiai Központ vezetője. A beruházás 700 millió forintba kerülne, melynek legalább felét pályázati pénzből finanszíroznák, másik felét pedig állami forrásból fedeznék.

A tervek szerint szolár technikát telepítenek, napkollektort építenek ki és hőszivattyúkat alkalmaznak majd. Ezzel az energiaköltség 60 százalékát takarítanák meg – tette hozzá Erős József.

A Balaton Uszodát 150- 200 ezer ember látogatja évente, főleg iskolás csoportok, de itt készülnek fel a sportolók is.

Április közepén az uszoda mellett Fűzfőn a közintézményekben és 860 lakásban is megszűnt a távhőszolgáltatás és egyes helyeken egy ideig meleg víz sem volt. Senki sem fog fázni a fűtési szezonban – mondta a Független Hírügynökség érdeklődésére a polgármester, hiszen legkésőbb október 30-ig kiépítik a földgázvezetékeket, és mindenhol lesz gáz.

Mindez az önkormányzatnak 47 millió forintjába került – tette hozzá Majorné Kiss Zsuzsanna a lakások tulajdonosainak pedig 350- 600 ezer forintot kell fizetniük a munkálatokért.