Nincs akadálya annak, hogy elsején beinduljon az új tanév

A most kezdődő tanév és az elmúlt időszak is téma volt a tájékoztatón
A most kezdődő tanév és az elmúlt időszak is téma volt a tájékoztatón - © Fotó: Kozma István
Miskolc – A miskolci tankerület intenzív pályázati cikluson­­­ van túl.

Nincs akadálya, hogy szeptember 1-jén beinduljon a tanév – válaszolta a tanévkezdéssel kapcsolatos érdeklődésünkre dr. László István, a Miskolci Tankerületi Központ igazgatója. A tankerület által szervezett hétfői kerekasztal-beszélgetésen persze nemcsak a most kezdődő tanév, de az elmúlt időszak is téma volt. A tankerületi igazgató mellett Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója, Szűcs László, az emődi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója és Tóthné Csorba Mária, az Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója is részt vettek a tájékoztatón.

Karbantartásról, létszámokról

Az intézményvezetők egyöntetűen a karbantartási munkák befejezését, koordinálását, valamint a szaktanárok, anyanyelvi lektorok szerződtetését nevezték a tanévkezdéssel kapcsolatos feladatok közül a legnehezebbnek. Dr. László István a karbantartás kapcsán kiemelte, a vállalkozók 120 százalékos kapacitással dolgoznak, hogy elsejére minden rendben legyen. Emődön pedig az önkormányzat segítségét kérte és kapta meg az iskola, hogy a felújításokkal elkészüljenek – hangsúlyozta Szűcs László.

Az anyanyelvi lektorral kapcsolatban Madarász Péter mondta el, hogy a spanyol területről érkező tanárral akadtak gondok. „Annak ellenére, hogy a nagykövetséggel szerződésben állunk, nem zökkenőmentes új tanárt találni, de úgy tűnik, évkezdésre ez is megoldódik” – tette hozzá.

A 2017/18-as tanévről adatokat is ismertetett a tankerületi igazgató: általános iskolába 1321, míg a középfokú intézményekben 935 tanuló kezdi az első évfolyamot.

A jelen lévő két általános iskola igazgatói elmondták, náluk évek óta stabilan tartja magát a tanulói létszám, míg a Herman Ottó Gimnázium vezetője azzal dicsekedhetett el, hogy náluk gyakorlatilag telt ház van, az idén ugyanis egy félosztálynyival többen járnak majd az intézménybe.

tankerulet_tanevnyito_03

Fejlesztésekre pályáztak

„A miskolci tankerület egy rendkívül intenzív pályázati cikluson van túl: eddig összességében 1,3 milliárd forintra pályáztunk, és további 740 millió forint értékben nyújtunk még be projekteket. Ez utóbbi tartalmaz olyat is, amely a súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekeket ellátó intézmények szakmai fejlesztését célozza meg. De pályáztunk még 27 feladatellátási hely megújítására is, ahol tantermek, tornatermek korszerűsítése, szaktantermek, sportudvarok kialakítása a cél” – ismertette dr. László István. Az idei fejlesztések közül kiemelte a Teleki Tehetséggondozó Kollégium felújítását (erről korábban lapunk is beszámolt – A szerk.).

A pályázati beruházásokon túl saját erőből is fejlesztett a tankerület, például amelyik iskola igényelte, ott padlócsere történt, a művészetoktatást végző intézményeknél speciális, tánchoz szükséges linóleumot raktak le. A Földes Ferenc Gimnáziumban a fagy okozott életveszélyes károkat az épületben, ennek elhárítása több millió forintos beruházás volt – mondta.

Emődön az időjárás rongálta meg az intézmény tetejét, ezt egy 50 millió forintos pályázat keretében sikerült felújítani. De megtudtuk, a Herman tornaterme is az utolsó pillanatban van, azaz felújítás előtt áll.

A tankerületi igazgató érdekességként említette, hogy a Zrínyi Ilona Gimnáziumban beindul idén a médiaszak, amihez szaktantermet is kialakítottak, és itt a greenbox technika is adott a diákok számára.

tankerulet_tanevnyito_04

Kínaiul tanulhatnak

A tájékoztatón az idegen nyelvek oktatásáról is szó esett, hangsúlyozva, a tanulók többsége még mindig az angol nyelvet választja, de a másodikként tanult nyelvek között a német tartja vezetőhelyét.

„A miskolci tankerület idegen­nyelv-oktatásának érdekes színfoltja a kínai nyelv tanulásának lehetősége, amire a Diósgyőri és a Zrínyi Ilona Gimnáziumokban van mód. Mindkét iskolában a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetével kötött együttműködési megállapodás keretében szervezik meg a képzést. A nyelv oktatásán túl pedig a kínai kultúra és életmód megismertetése is cél” – fogalmazott dr. László István.

– N. Szántó Rita –Görömböly.
BOON.HU


hirdetés