Görögországban (ismét) tilos a dohányzás – magas büntetés a szabálytalankódknak

Szerdán lépett hatályba Görögországban az új, szigorú dohányzást tiltó rendelet. Egy évtized alatt az athéni kormány harmadszor hirdetett harcot a cigarettázók számának leszorítása érdekében, ám eddig mindegyik hatástalan volt és elbukott. A mostani törvényt még 2008-ban fogadta el a parlament. Dimitrisz Avramopulosz egészségügyi miniszter az eddigi rossz tapasztalatok ellenére “új korszakról” beszélt.

A tárcavezető szerint a szigorú törvénynek köszönhetően országa végre “fölzárkózik a civilizált nemzetekhez.” A szabályozás szerint (ismét) tilos rágyújtani a kórházakban, iskolákban, buszokon, és a nyilvános helyeken. Aki mégis rágyújt, azt 500 euróra (több mint 135 ezer forint) büntethetik. Az éttermeknek, bároknak, szórakozóhelyeknek elkülönített részt kell biztosítaniuk a füstölőknek. Ha egy vendéglátóhely 70 négyzetméternél kisebb, akkor választania kell, hogy dohányzó vagy nemdohányzó vendégeket fogad. Ha nem tartják be az előírásokat, akkor 1000 eurós (270 ezer forintos) büntetés vár a cégre, és még a működési engedélyét is bevonhatják.

Görögországban az egyik legmagasabb a dohányosok aránya Európában. A fölmérések szerint a görögök 40 százaléka cigizik. A dohányosok azt mondják: az új törvény sérti a szabadságjogukat. A törvény ellenzői szerint a jogszabályban sok a kétértelműség és a kiskapu, így kétséges, hogy mennyire lesz hatékony.Sporthírek