Görögország – Londoni elemzők: csökkent az “azonnali katasztrófa” veszélye

London  (MTI) – Egyértelműen csökkent az “azonnali katasztrófa” esélye annak nyomán, hogy a görög parlament szerdán elfogadta a kormány középtávú költségvetési takarékossági programját, ám hosszabb távon változatlanul komolyak a kockázatok – vélekedtek az athéni voksolás eredményének kihirdetése után londoni pénzügyi elemzők.

    Ben May, a Capital Economics – az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi tanácsadó és elemző ház – európai közgazdásza kommentárjában kiemelte, hogy Görögországnak ezek után meg kell kapnia a külső pénzügyi segélycsomag következő, 12 milliárd eurós, július elején esedékes részletét, amely “legalább augusztus közepéig” fedezi a görög finanszírozási igényeket, megelőzve “az azonnali törlesztésképtelenné válást”.
     May szerint azonban Görögországnak továbbra is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. A következő ezek közül egyezség elérése lesz egy újabb kisegítő csomagról, amelynek központi eleme valamilyen adósságmegújítási terv lenne.
    Hosszabb távlatban emellett kétséges, hogy a kormány értékesíteni tud-e 50 milliárd eurónyi állami vagyont – ami szintén része lenne az új csomagnak -, de kétséges az is, hogy sikerül-e egyáltalán végrehajtani a most elfogadott takarékossági intézkedéseket – vélekedett szerdai kommentárjában a Capital Economics londoni elemzője.
    Ben May közölte: a ház véleménye továbbra is az, hogy a görög államadósság-ráta a következő években “makacsul magas marad”, így a görög kormány a kisegítő programok kifutása után sem fog hozzáférni a tőkepiacokhoz.
    A Capital Economics közgazdásza szerint mindezek következményeként ha a görög kormány szerdai parlamenti győzelmét követi is piaci fellendülés, az várhatóan “meglehetősen rövid életű lesz”.
    Más nagy londoni házak szerint Görögország államadósság-dinamikája máris fenntarthatatlan, és csak idő kérdése a törlesztési menetrend kényszerű átrendezése.
    A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja a görög kilátásokról nemrégiben összeállított átfogó elemzésében azt írta, hogy Görögországnak “irreálisan alacsony” piaci kamatra lenne szüksége adósságdinamikája stabilizálódásához 2013 – a jelenlegi külső pénzügyi támogatási program kifutása – után. A Barclays Capital londoni szakértői szerint Görögország már elérkezett arra a pontra, ahol “szinte minden reális forgatókönyv” alapján fenntarthatatlanná vált adósságdinamikája, és így “megkezdődött a visszaszámlálás” a görög adósságátrendezés felé.
    Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision legutóbbi kimutatása szerint Görögország a világ legkockázatosabb adósa. A cég idei első negyedévi listáján Görögország megtartotta az előző negyedévben Venezuelától átvett első helyét a törlesztési leállástól leginkább fenyegetett államadósok sorában.