Görögország euróövezeti tagságának fontossága mellett érvelnek az uniós pénzügyminiszterek

Brüsszel, 2012. május 14., hétfő (MTI) – Görögország euróövezeti tagságának megtartása mellett foglalt állást a közös pénzt használó zóna több országának pénzügyminisztere hétfőn Brüsszelben, ugyanakkor azt is értésre adták, hogy bármilyen politikai erő is irányítja majd az országot, nincs más választása, mint tartani magát az egységkormány vállalta kötelezettségekhez.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek (Eurogroup) találkozóján egyebek között a görög gazdasági helyzet szerepelt napirenden, de a csoportot elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök már az ülés előtt világossá tette, hogy Athén esetleges kiválása a zónából nem lesz téma.

A nyilatkozók hangoztatták, nincs mód arra, hogy enyhítsenek azokon a vállalásokon, amelyeket az előző görög vezetés tett a nemzetközi mentőcsomagot biztosító megállapodás megkötésének érdekében.

Ezt hangoztatta korábban az Európai Bizottság szóvivője is, aki mindazonáltal nem kívánt találgatásba bocsátkozni arról, mi történne, ha olyan kormány nem tud alakulni, amely támogatja a korábban kötött megállapodásban szereplő valamennyi feltételt.

A miniszterek elismerték, hogy Görögország számára nem könnyű a jelenlegi helyzet, de azt is kiemelték, hogy azért elsősorban az ország elmúlt évtizedekben folytatott politikája a fő felelős.

A német Wolfgang Scha:uble például úgy nyilatkozott: “vitathatatlan, hogy a görög népnek most évtizedek hanyagságainak következtében kell szenvednie. Nincs könnyen járható kiút Athén számára, akármi lesz is a kimenetele a jelenlegi politikai helyzetnek.”

Spanyol kollégája, Luís de Guindos szintén úgy vélte, Görögországnak támogatásra van szüksége, de az országban megoldást kell találni arra, hogy megszülessenek a már elfogadott vállalások teljesítéséhez szükséges intézkedések.

A belga Steven Vanackere szerint a legjobb megoldás mindenki számára továbbra is az, ha Görögország az euróövezeten belül maradva próbál végigmenni a konszolidálás útján.

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter arra is emlékeztetett, hogy a szerződések értelmében minden EU-tagnak azon kell dolgoznia, hogy az euróövezetnek is tagja legyen. Ennélfogva szerinte nem is lehetséges csak az eurózónából kilépni, hanem a távozni kívánó tagállamnak az egész EU-t el kell hagynia.

Jan Kees de Jager holland pénzügyminiszter hangoztatta, hogy Görögország számára semmiképpen nincs más választás, mint előremenni a reformokkal. Ha ez nem történik meg, mindenki nehéz helyzetbe kerül – vélte. Kifejezte viszont azt a meggyőződését, hogy az adósságválság tovaterjedése ellen az elmúlt időszakban kidolgozott uniós intézkedések szükség esetén hatásosnak bizonyulnak.

Óvatos derűlátással nyilatkoztak a miniszterek az ülés előtt Spanyolország helyzetéről. Üdvözölték az elmúlt hetekben bejelentett terveket, különös tekintettel a bankszektor reformját célzó intézkedésekre.

– MTI –