Görögdinnye: csupa víz, csupa íz!

Görögdinnye
Görögdinnye
Nagy, gömbölyű, zöld (lehet csíkos is ), belül piros, és általában sok fekete magocska van benne. Mi az? Aligha akad olyan, aki nem találja ki. Hát persze, hogy a görögdinnye. Keveseket hagy hidegen ennek a rendkívül laktató, remek szomjoltó gyümölcsnek az íze.

A magas víz-, alacsony kalóriatartalma (10 deka/29 kalória) miatt a fogyókúrázók egyik kedvence, a méregtelenítő kúrák hasznos eleme — megszabadít a salakanyagoktól, vízhajtó hatású. S akkor még nem említettük, hogy gazdag folsavban, káliumban, A-vitaminban, de többek között van benne foszfor, antioxidáns hatású likopin, illetve magnézium is.

Mindenkinek ajánlott a fogyasztása, betegeknek különösképpen, hisz segít a vér megtisztulásában, így a gyógyulásban is. Kitűnő segítség lehet légzôszervi panaszokkal küzdőknek, illetve gyulladással vívott harcban. A jó tulajdonságait elnézve nem csoda, hogy ez a megközelítôleg 90 százalékos víztartalmú gyümölcsnek töretlen a népszerűsége. Hál’ istennek.

Dinnyevásárlási tippek

Gyakran mondják: lőrinces a dinnye. Ez a kifejezés a szeptember 5-ei Lőrinc-naphoz kötődik, mivel sokak szerint a görögdinnye maximum szeptember első hetében árusítható még (a legfinomabb augusztusban), azután erősen kétséges a minősége. Az ám, de előtte sem árt résen lenni! Mire figyeljünk vásárláskor? Vizsgáljuk meg a kocsányát! Ha fonnyadt vagy aszalódott, akkor biztosra vehetjük, hogy állott a dinnye. Jó tudni, hogy az érett dinnye esetében a földdel érintkező rész megsárgul, s ütögetésre mélyebb kongó hangot ad, mint éretlen dinnyetársai.
hirdet�s