Görög járőrhajók útvonaltervét adta át embercsempészeknek

Letartóztatták a görög parti őrség egyik tisztjét, aki éjszakai járőrhajók útvonalát tartalmazó iratotokat akart átadni embercsempészeknek – közölte szombaton a görög tengerészeti minisztérium. Az idei év első kilenc hónapjában több mint tízezer illegális bevándorolót tartóztattak le Görögországban. Egy évvel korábban ez a szám alig több mint kilencezer volt.

A meg nem nevezett tisztet pénteken vette őrizetbe a görög parti őrség belső ügyosztálya az athéni kikötőben – áll a tengerészeti minisztérium közleményében. A férfit rajtakapták amint 350 eurót (96 ezer forint) adott egy hajóskapitánynak az éjszakai járőrútvonalat tartalmazó iratokért. A tisztet felfüggesztették, és ügyészi eljárást indítanak ellene.

A dokumentumokban lévő információkkal az embercsempészek könnyen el tudták volna kerülni a letartóztatást, miközben a hosszú partvonallal, és több mint kilencezer szigettel rendelkező Görögország parti őrsége amúgy is nehezen boldogul az illegális bevándorlók elleni küzdelemben. Az országba főleg Afrikából és Ázsiából érkeznek bevándorolni vágyó emberek, akik később Nyugat-Európába mennek tovább. Athén főleg Törökországot vádolja, amiért Ankara nem tesz meg mindent az Ázsiából érkező menekültek feltartóztatására.Sporthírek