“Görög euró” létrehozását javasolja a Deutsche Bank

Brüsszel/Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) – Egy szabadon leértékelhető párhuzamos valuta, úgynevezett “geuró” létrehozását javasolta Görögország számára a német Deutsche Bank vezető közgazdásza arra az esetre, ha egy mentőcsomag-ellenes kormány kerülne hatalomra a júniusi választások nyomán – írta keddi összeállításában az EUobserver című brüsszeli hírportál.

 

Thomas Mayer hétfőn Berlinben kifejtette: amennyiben a radikális baloldal győz a június 17-i parlamenti választáson, és továbbra is elutasítja a 130 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomagot, valamint az ennek fejében korábban megígért megszorításokat, akkor Görögország a párhuzamos valuta alkalmazásával továbbra is az eurózóna tagja maradhatna.

Athén így leértékelhetné fizetőeszközét, lehetősége nyílna a bérek csökkentésére és az export fellendítésére – hangsúlyozta Mayer.

Az említett forgatókönyv működőképességének egyik előfeltétele, hogy Görögország továbbra is részesüljön a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a többi uniós tagállam pénzügyi segítségében. A Deutsche Bank szerint ugyancsak szükség lenne a problémákkal küszködő görög pénzintézetek megmentésére szolgáló speciális bank létrehozására.

Alexisz Ciprasz, a választásokon győzelemre esélyes radikális SZIRIZA párt vezetője kitart amellett, hogy a mentőcsomagért feltételül szabott megszorításokkal “öngyilkosság” elkövetésére kényszerítik Görögországot.További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek