Görög adósság – Oroszország fontolgatja a közvetlen energiaszállítást

Moszkva, 2015. július 12., vasárnap (MTI) – Oroszország tanulmányozza annak lehetőségét, hogy közvetlen energiaszállítással támogassa Görögország gazdaságának talpra állítását – közölte Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter vasárnap.

Újságíróknak nyilatkozva Novak úgy fogalmazott: Oroszországnak az a szándéka, hogy az energetikai együttműködés kibővítésének révén támogassa a görög gazdaság fellendítését. Így Moszkvában jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogy a közeljövőben közvetlenül szállítsanak energiahordozó nyersanyagokat a dél-európai országba.

A miniszter azt nem közölte a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökséggel, hogy milyen energiahordozókról van szó. Mindössze annyit mondott, hogy minisztériuma arra számít, pár héten belül megállapodnak a görög féllel.

Miközben Görögország és nemzetközi hitelezői között hosszú, kimerítő és kaotikus tárgyalások folytak, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök három hónap alatt két alkalommal is ellátogatott Oroszországba és találkozott Vlagyimir Putyin elnökkel.

Oroszország többször is támogatásáról biztosította Görögországot. A két ország június 19-én elvi megállapodást írta alá, miszerint kétmilliárd eurós beruházással meghosszabbítják a Török Áramlat gázvezetéket, amelyet korábban csak a török-görög határig terveztek kiépíteni. Az ehhez szükséges forrásokat alapvetően az orosz fél biztosítja.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s