Gordon Brown költözik

Több száz éves hagyományt szakít meg a brit miniszterelnök néhány héten belül, amikor kiköltözteti irodáját a Downing street 10-ből. Az új, nyílt terű munkahely megkönnyíti a kommunikációt és jobban lehetővé teszi a gyors reagálást a jelenlegihez hasonló válsághelyzetekben- érvelt a kormányfő. A teremben Gordon Brown közelében foglalnak majd helyet a politikus legfontosabb tanácsadói és titkárai is.

Az ötlethez az ihletet Brown állítólag New York polgármesterétől, Michael Bloomberg-től kapta egy tavalyi látogatás alkalmával. Az új irodáig körülbelül 50 méterrel kell majd többet gyalogolni egy belső folyosón, mivel az a Downing street 12-be kerül, ahol jelenleg a sajtóosztály és a stratégiai kommunkációért felelős részleg található.

Bár a miniszterelnök szívesebben talált volna helyet az új teremnek 10-es szám alatti épületben, a ház műemlékjellege miatt itt nem kaptak átépítési engedélyt.

A Downing street 10 1732 óta szolgál Nagy-Britannia miniszterelnöki hivatalaként és rezidenciájaként. Ajtaja a világ egyik legtöbbet fotózott bejárata. Az ajtóból hat másolat létezik, amelyet néhány havonta cserélnek az állagmegőrzés érdekében.

Az előző miniszterelnök, Tony Blair és népes családja nem fért el az épület lakható részeiben, ezért ők a Downing street 11-ben laktak, Brown azonban a 10-es házszámot részesíti előnyben.