Friss hírek

2010.07.09. 14:05

Tőkés László az egyházi kapcsolatok fejlesztését és az emberi jogok védelmét tekinti fő feladatának az EP alelnökeként

<p>Az Orbán-kormány jó irányban halad, amikor a bankok működésének pénzügyi feltételeit szabályozzák, ugyanis Európa is ebbe az irányba tart - mondta Tőkés László pénteki sajtótájékoztatóján. A június közepén megválasztott EP alelnök beszámolt eddigi strasbourgi munkájáról, amelynek kapcsán kiemelte a vallási párbeszéd intézményes megvalósításának fontosságát, valamint az emberjogi ügyek felkarolását.</p>

Tőkés László hangsúlyozta, Schmitt Pállal és a magyar néppárti delegációval is keresi majd a kapcsolatot az egyes ügyek kapcsán. Ami a temerini magyarverést illeti, Tőkés László elmondása szerint nemrégiben Szerbia nagyköveténél sürgette a két fiú ügyének rendezését, akiket két évvel ezelőtt, Temerinben minden ok nélkül megtámadtak és súlyosan bántalmaztak az utcán.

Tőkés László Schmitt Pált váltotta az EP egyik alelnöki posztján. Mint mondta, másfél évig tartó tevékenysége során a kisebbségi és emberi jogi esetek mellett szeretne kiemelt figyelmet fordítani az egyházi kapcsolatok kiterjesztésése illetve megerősítésére. A lisszaboni szerződés értelmében az egyházakkal való párbeszéd intézményesítésére kell törekedni. Ennek koordinálását Tőkés Lászlóra bízták, ami azt jelenti hogy az EP az ő javaslatai nyomán fogja kialakítani egyházpolitikáját - hangzott el.


Július 6-án Klaus Welle, az EP főtitkára fogadta az új alelnököt. Az EP adminisztrációjának vezetője megerősítette, hogy Tőkés László Schmitt Pál munkakörét örökli, amely az oktatás- és sportügy, az UNESCO, a kultúrák közötti párbeszéd, a vallás- és egyházügyi kapcsolatok, a Nyugat-Balkán, valamint a tagjelölt országok, illetve az uniós bővítés témakörére terjed ki. Július 7-én Tőkés László Koszovó és Albánia csatlakozási folyamatának kapcsán rendezett vitában látta el az elnöki teendőket. Erről a strasbourgi ülésszak zárónapján, csütörtökön szavazott a parlament.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!