Gondoskodnak a kultúrájukról

Nyírkáta – Változatosság, egyedülálló tartalom, színes megjelenítés jellemzi Nyírkáta kulturális életét. Nyírkátáról. Korábbi írásaink. [.pdf – 38KB]

– A községi események szervezésénél kiemelt szempont, hogy a műsorszámokban helyi közreműködők szerepeljenek, s ne “vásárolt műsor” tegye emlékezetessé az ünnepet – emelte ki Jeney Sándor polgármester.

Lelkesedésben nincs is hiány: az ifjúságtól az idősebb korosztályig a lakosság többsége szívesen vesz részt a rendezvényekben.

Az általános iskolában számos lehetőség adódik a gyerekek bemutatkozására és a tehetségek gondozására, s a tanultakat rendszerint nagyobb nyilvánosság előtt is sikerül közreadniuk.

Dalcsokor a nyugdíjasoktól

A diákok és az óvoda apróságai mellett időről időre feltűnnek a színpadokon a régebbi tanítványok is, akik ezáltal nem csak egykori általános iskolájukhoz, hanem lakóhelyükhöz is erősebben kötődnek.

Egymást érik
a fellépések

A Fazekas Gyula vezette általános iskolában nagy
hangsúlyt kap a tanulóifjúság szerepeltetése,
s mint a gyerekek fogalmaztak: egyik fellépést már
a következõre készülõdés követi,
hiszen szinte egymást érik az iskolai, illetve községi
megemlékezések, jeles események. A lányok
az énekes-táncos zenei produkciókat kedvelik, a fiúkhoz
a humoros színdarabok, illetve a neves történelmi eseményeket
feldolgozó mûsor áll közelebb.

Aktívan tevékenykednek a helyi nyugdíjasok is: kórust alapítva, dalcsokrokkal örvendeztetik meg a helyi ünnepségeken résztvevőket.

Mint Jeney Sándornézenepedagógus elmondta, heti két alkalommal tartanak próbákat, de ünnepségek közeledtével rendkívüli foglalkozásokat is beütemeznek. Az előadott műsorszámok között népdalok, egyházi énekek, valamint napjaink slágerei is szerepelnek, amelyekhez a zenei kíséretet elektromos orgonán a tanárnő biztosítja.

A mátészalkaiSzatmár Alapfokú Művészeti Iskola tanárnője szabadidejéből arra is futja, hogy a nyírkátai általános iskolások műsorának zenei részére is „odafigyeljen”. A zeneiskola vezetői segítik a pedagógust abban, hogy lakóhelye művészeti életében részt vegyen, s a színvonalra nincs is panasz, a közönség nagy tapssal jutalmazza a fellépőket és további munkára bíztatják a kórustagokat.

A legutóbbi nagy rendezvény, az óvodai és iskolai farsangi műsor után a helyiek már folytatják a felkészülést: zajlanak a próbák a március 15-i rendezvényre.

– Koncz Nóra –