Gondos kertész óvja a méheket

Ne feledjük: a fák virágain apró segítõtársaink a méhek is ott sürgölõdhetnek
Ne feledjük: a fák virágain apró segítõtársaink a méhek is ott sürgölõdhetnek
Nyíregyháza – Ahogy közeledik gyümölcstermõ megyénkben a legnagyobb felületeken díszlõ szilva, meggy majd az alma virágzása, úgy szorul össze méhészeink gyomra az idegességtõl.

Hetey Miklós, a megyei méhész egyesület vezetõje arra kéri a megye profi és hobbi kertészeit, hogy a virágzásban történõ növényvédelmi permetezéseknél tartsák szem elõtt a virágok megporzásával az õ kezük alá is dolgozó méhek egészségét. A növényvédelmi szakemberek szerint a méhkímélõ növényvédelemnél vezérelvnek kell tekinteni, hogy mérget csak a legvégsõ esetben, komoly veszélyre utaló konkrét megfigyelés alapján, akkor is csak méhekre kevéssé ártalmas szert juttassunk ki virágzó növényekre, s tartsuk be a méhkímélõ technológia szabályait!

Méhkímélõ technológia

A méhekre mérsékelten veszélyes növényvédõ szerek virágzó növényállományban csak ezzel a technológiával használhatók. Virágzó állomány alatt értjük a tömegesen virágzó gyomállománnyal borított ültetvényt is, még ha a kultúrnövény éppen akkor nem is virágzik. Az eljárás lényege, hogy az adott szert alkonyattól (a házi méhek napi aktív repülésének befejezésétõl, a csillagászati naplemente elõtt egy órával) legkésõbb este 23 óráig szabad kijuttatni.

A technológia alkalmazásáról az érintett méhészeket 1 nappal a kezelés elõtt értesíteni kell.

– Galambos Béla –