Gondok az űrben – késik a Szojuz

Gondok az űrben – késik a Szojuz
Nem tudott leválni a Nemzetközi Űrállomásról a Szojuz TMA-18 orosz űrhajó technikai hiba miatt, ezért egy nappal később érkezik vissza a Földre a három asztronautával a fedélzetén – jelentették az orosz illetékesek. A Szojuz történetében még sosem történt ilyesmi.

A Szojuz irányító központjának egyik vezetője az Interfax orosz hírügynökségnek elmondta, a szakemberek döntése alapján pénteken már nem jön vissza az űrhajójuk. Az új tervek szerint szombat reggel fog leszállni a kapszula Kazahsztánban fedélzetén Tracy Caldwell Dyson amerikai, Alekszander Szkvorcov és Mihail Kornienko orosz űrhajósokkal.

A problémát számítógépes hiba okozta, amely tévesen azt jelezte, hogy nem sikerült hermetikusan lezárni az űrállomást az ajtó bezárása után. A Roszkozmosz vezetője, Anatolij Perminov szerint a rendszert ellenőrizték, és elvileg még pénteken visszatérhetnének az űrhajósok, de “semmi okunk a sietségre, a legfontosabb az űrhajósok biztonsága”. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint ez volt az első eset, hogy a Szojuz nem tudott leválni a bázisról. Az asztronauták már visszatértek a Nemzetközi Űrállomásra, és felkészülnek a szombati leszállásra – tette hozzá Perminov.

– Független Hírügynökég-