Göncz Kinga ma Grúziába látogat

Göncz Kinga kedden egynapos látogatást tesz Tbilisziben, és ott megnyitja Magyarország nagykövetségét. A külügyminisztert fogadja Mikhail Saakashvili grúz államfő és a grúz legfelső vezetőség több tagja, tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Külügyminisztérium.

Göncz Kingát eredetileg fogadta volna Lado Gurgenidze miniszterelnök is, akit azonban éppen hétfőn menesztett Szaakasvili államfő. Valószínűleg más személyi változások is lesznek a kormányban.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a látogatást emiatt nem halasztják el.

Magyarország eredetileg 2009 tavaszán szándékozott nagykövetséget nyitni a kaukázusi köztársaságban, de az augusztus eleji orosz-grúz fegyveres konfliktus után úgy döntött, hogy a Grúziával való szolidaritás jeléül előbbre hozza a képviselet megnyitását.

A külügyminiszter tárgyalásain hangsúlyozni fogja, hogy Magyarország kész segítséget nyújtani a grúz stabilitás és a demokratikus folyamatok megerősítéséhez, és segíti Tbiliszi euro-atlanti integrációs törekvéseit.

A Göncz Kinga továbbítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghívását a grúz miniszterelnök számára a Nabucco gázvezetékről januárban rendezendő csúcstalálkozóra.

A külügyminiszter 20 laptopot ajándékoz egy olyan iskolának, amely károkat szenvedett az augusztusi harcok idején.

Augusztus 8-án amiatt robbant ki az orosz-grúz konfliktus, hogy Grúzia fegyveresen próbálta meg helyreállítani az állami szuverenitást a szakadár Dél-Oszétia tartományban, mire orosz fegyveres erők vonultak be Grúziába. A konfliktus miatt az Európai Unió és a NATO befagyasztotta kapcsolatait Moszkvával.