Göncz Kinga a magyar gázellátásról is tárgyalt Washingtonban

A magyar külügyminiszter washingtoni tárgyalásain szó esett Magyarország gázellátásának biztosításáról, miután az Egyesült Államokkal az egyetlen feszültségforrás a magyar gázszükséglet hangsúlyosan orosz forrásokból történő ellátása volt. Ezeken a tárgyalásokon részt vett Bayer Mihály Nabucco-ügyi nagykövet is. Göncz Kinga segítséget kért a januárra tervezett Nabucco-konferenciához, és hamarosan Közép-Ázsiába utazik a gázforrásként számba jöhető államok lehetőségeinek feltérképezésére.

Göncz Kinga Washingtonban kiemelten tárgyalt Magyarország energiaellátásával kapcsolatos kérdésekről Washingtonban, miután az Egyesült Államok és az Európai Unió stratégiai szempontból csökkenteni szeretné a transzatlanti szövetséghez tartozó tagországok orosz gáztól való függőségét. A magyar külügyminiszter segítséget kért az Egyesült Államoktól, hogy a januárra tervezett budapesti Nabucco-konferenciát a lehető legmagasabb szinten lehessen megtartani, mert véleménye szerint fel kell gyorsítani a megállapodás előkészítését. Ugyanebből a célból azt tervezi, hogy hamarosan Közép-Ázsiába utazik a gázforrásként számba jöhető államok szándékainak, nyitottságának felmérésére. A washingtoni tárgyalásokon jelen volt Bayer Mihály Nabucco-ügyi nagykövet is, aki az energia-ügyek megvitatására érkezett az amerikai fővárosba.

Amerikai útja végeztével a magyar külügyminiszter úgy értékelte a két elnökjelölt külpolitikai tanácsadóival folytatott washingtoni egyeztető megbeszéléseket, hogy bárki is kerül januárban az Egyesült Államok élére, szinte változatlan formában folytatni lehet az eddigi magyar-amerikai kapcsolatokat. Göncz Kinga olyan kérdéseket vitatott meg a két nap során, mint az orosz-grúz viszály, Ukrajna, a Nyugat-Balkán. A látogatás az utóbbi időben zajló igen szoros konzultáció-sorozatban illeszkedett bele. A magyar diplomácia vezetője kifejtette, hogy a két stáb között Oroszországgal kapcsolatban minimális a hangsúlykülönbség. McCain munkatársai határozottabban fogalmaznak, Obama szakértői ugyanakkor inkább a párbeszédre alapoznak.

A készülő vízummentességi egyezményről Göncz Kinga helyi idő szerint kedden délután kijelentette, hogy jóllehet a legutolsó adatok még nem állnak rendelkezésre, de a megbeszélések során nem hivatalosan mindenki arról biztosította, hogy az elutasított magyar beutazási kérelmek aránya az előírt 10 százalék alatt lesz. Hozzátette: a szerződés messze túlmutat önmagán, arról tanúskodik, hogy az utolsó lépés is megtörténik Magyarország egyenjogúsítására, hiszen polgárai hamarosan minden különösebb adminisztratív akadály nélkül utazhatnak a tengerentúlra.