Úgy tűnik, hogy „aki akar, dolgozhat”

Akt.:
Úgy tűnik, hogy „aki akar, dolgozhat”
Borsod-Abaúj-Zemplén – Az állam és az önkormányzat nagy foglalkoztató megyénkben.

Milyen munkát kínálnak a megyében? Mi a helyzet a foglalkoztatással? „A megye foglalkoztatási helyzetét vizsgálva azt láthatjuk, hogy a válságból való kilábalás óta az aktivitási arány és a foglalkoztatási ráta is folyamatosan nőtt.” Erről is ír az a 90 oldalas kiadvány, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Foglalkoztatási Stratégiája 2016–2021 címet viseli és amelyet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése készíttetett.

Az elmúlt 4 évben a foglalkoztatási adatokban folyamatosan javulás ment, megy végbe – írják. „Még ha minimálisan is, de nőtt a gazdaságilag aktívak száma, ezzel szemben csökkent a munkanélküliek és az inaktívak száma. A munkanélküliségi arány komolyan csökkent, a foglalkoztatási arány pedig átlépte a 60 százalékos küszöböt. A népesség száma azonban folyamatosan csökken, ami gátja lehet a gazdasági fejlődésnek” – áll sok más adat mellett a „kiskönyvben”.

Az elmúlt egy évben a leginkább a Gönci, a Szikszói, az Encsi és a Cigándi járásban nőtt a munkanélküliek aránya (a 2016. júniusi adatot összevetve a 2017. évivel), illetve a regisztrált álláskeresők száma. A növekedés egyébként több járásban volt jellemző, mint amennyiben csökkenés történt.

Mindenkit felvesznek

– Jelenleg Szikszón a munkaképes lakosságnak az a része, amelyik dolgozni akar, az dolgozhat – mondta lapunknak Takács Lászlóné, Szikszó alpolgármestere. – A közmunkaprogramban mindenképpen, ugyanis mindenkit felveszünk. Jelenleg 270 közfoglalkoztatott dolgozik a városban, kertészeti, építészeti munkát csakúgy végeznek, mint városgondnoksági feladatokat. A közfoglalkoztatási programon belül is elég nagy a fluktuáció, mert valaki akar dolgozni, míg valaki csak azt gondolja, hogy dolgozhat, de nem muszáj bejárnia, vagy nem kell eleget tennie az adott követelménynek. Van, akinél az alkoholszonda színeződik el és meg kell szüntetni a munkaviszonyát.

Megfordult a trend

Hogy Szikszón mikor fordult a munkanélküliség munkaerőhiányba? Takács Lászlóné szerint 2017 nyara óta lehet leginkább ezt tapasztalni.

– Annál is inkább, mert Szikszón megalakul egy kft., amely a városüzemeltetésért felel, így ez a cég a szakembereket „felvette” magasabb fizetésért. Ez közel 15 embert jelentett, emellett az Angel Petrol takarítókat keresett –derült ki. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a Hell jelenleg is keres többek között recepcióst és anyagkönyvelőt.

– A szaunagyártó üzem is 7–8 embernek ad munkát, és vannak még kisebb-nagyobb üzemek Szikszón – tette hozzá.

Az alpolgármester arról is beszélt lapunknak, hogy milyen szakemberekre lenne szüksége az önkormányzatnak:

– Egyszerűen nem találunk szakmunkást, kisvállalkozót, aki lakások festését, felújítását vállalná. Alig vannak villanyszerelők a régióban – jelentette ki. – Bár a SZATEV felbomlott, így onnan pár, szakmáját értő embert át tudtunk venni.

Nehéz embert találni

Gábor – aki kérte, teljes nevét ne írjuk le – közel negyedszázada foglalkozik Miskolcon könyvkereskedéssel, ám egyre nehezebben boldogul. Sok más mellett azért is, mert nehéz embert találnia az értékesítéshez, kiszállításhoz.

– Ketten vannak a boltban, ketten pedig a bizományosokat szolgálják ki – mondta. – Kellene ember, ám nincs, hiszen olyan bért kellene adni, amit a könyv nem tud megfinanszírozni. Jó, hogy növekednek a bérek, csak vannak olyan ágazatok, mint például a könyvkereskedelem, ami lefelé csúszik. Minden könyves küzd, talán még a legnagyobbak is. Van olyan könyvvel foglalkozó ismerősöm, akinek négyhavi bérével maradtak el.

Gáborék leginkább gyerekkönyvekkel foglalkoznak. Az ok prózai.

– A nagymamák megveszik a kicsiknek a hajtogatós, színes könyveket. Este – jó esetben – apuka, anyuka vagy a nagyszülők leülnek mesélni – fogalmazott. – Ez a vásárlói szegmens teszi ki a 60–70 százalékot. Hogy velünk mi lesz? A nyugati példák azt mutatják, hogy megmaradunk. Amolyan művészeti ággá válhatunk. Egy szép könyvet kézbe venni nem olyan, mint ha egy laptopon nézegetné azt az ember. Szép papír, szép betűtípus, igényes borító, és a könyv illata utánozhatatlan, ami élmény.

A fizikai munkaerő dominál

A megye összesen 660 549 lakosából 2016-ban 154 060 fő állt alkalmazásban. Az alkalmazásban állók között a fizikai és szellemi munka vonatkozásában azt láthatjuk, hogy a fizikai munkaerő alkalmazása dominál. A gazdaságilag inaktívak száma bár folyamatosan csökken, még mindig magas számról van szó – országos viszonylatban B.-A.-Z. megyében az egyik legmagasabb ez a szám a főváros és Pest megye után a 15–64 éves korosztályban. Legtöbben a humán-egészségügyi, szociális ellátásban, a feldolgozóiparban, a közigazgatásban, védelemben, kötelező társadalombiztosításban, illetve az oktatásban dolgoznak. Ez egyben előrevetíti, hogy az állam, illetve az önkormányzat komoly foglalkoztató a megyében.

– Juhász-Léhi István –


Közösségben, online keresnek munkát

A Facebookon több miskolci álláskereső (zárt) csoport is van. Az egyikből szemezgettünk:

  • Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő szakmával munkát keresek!
  • Pókerklubba keresek osztót. Betanítás ingyenes, kimagasló órabér.
  • Kereskedelmi végzettséggel, tapasztalattal eladói munkát keressek.
  • Munkát keresek, hegesztő szakmám van, de nem dolgoztam benne. B-s jogsim van, jól jönne valami.
  • Karbantartó munkát keresek Miskolcon.
  • Értékesítői, adminisztrátori, call center tapasztalattal munkát keresek.
  • Sajószentpéteren vagy Miskolcon keresek állást, érettségivel és kereskedelmi (eladói) végzettséggel rendelkezem, de más lehetőségek is érdekelnek.
  • B kategóriás jogosítványom van. Dolgoztam már pizzafutárként, ételszállítóként, építkezésen, konyhán!Gönc.
BOON.HU


hirdetés