Sertéspestis: ötven település fertőzött megyénkben

Sertéspestis: ötven település fertőzött megyénkben
© Illusztráció
Borsod-Abaúj-Zemplén – Negyvennyolc órával korábban be kell jelenteni a házi disznóvágást és akár mintát is kell küldeni.

Az országos főállatorvos vaddisznóban előforduló afrikai sertéspestis betegség előfordulása miatt a cigándi, a miskolci, a sárospataki, a tokaji, a szerencsi, a tiszaújvárosi, a gönci és a szikszói járás összesen ötven települését nyilvánította ideiglenes, vagy különösen fertőzött területté és vezetett be korlátozásokat.

Mint korábban megírtuk, egy Tarcal mellett kilőtt vaddisznó laboratóriumi vizsgálata kimutatta az állatban az afrikai sertéspestis vírusát. A korlátozásokat emiatt vezette be az országos főállatorvos, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A fertőzötté nyilvánított területen az állatlétszám változását a sertéstartó gazdaságokban a sertéstartónak naprakészen kell vezetnie, azt a hatósági állatorvos kérésére be kell mutatnia. Az állatok megbetegedéséről, elhullásáról azonnal értesíteni kell a hatósági állatorvost. Az állattartónak sertése saját fogyasztási célra történő levágását a vágás előtt 48 órával be kell jelentenie az illetékes járási hivatalnak.

A bejelentés után a járási főállatorvos a járványügyi kockázat alapján dönt húsvizsgálat, illetve virológiai vizsgálat céljából történő mintaküldés előírásáról.

Valamennyi elhullott sertésből mintát kell venni és meg kell vizsgálni afrikai sertéspestis kimutatása céljából az Országos Főállatorvos 3/2018. számú határozatában leírt részletes szabályok szerint. A sertések az állattartó telepet csak a Járási Hivatal előzetes engedélyével hagyhatják el.

A járvány aktuális hírei, a határozat teljes szövege és a fertőzött települések listája is megtalálható a a Nébih folyamatosan frissülő weboldalán: portal.nebih.gov.hu.

ÉM


Vaddisznók és a kicsinyeik (illusztráció)
Tarcal - Egy Tarcal határában, gyérítés során kilőtt, egészséges vaddisznóban mutatták ki a vírust. Ahogy attól sokan tartottak, megyénkben is megjelent az afrikai sertéspestis. Korábban már Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében is kimutatták a vírus jelenlétét, így várható volt, hogy Borsodba...

Az ország 13 megyéjének 233 településén 952 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván - tájékoztatott csütörtökön az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).A közlemény értelmében eddig 323.754 sertést pusztítottak el, hogy elejét vegyék a kór terjedésének. A fertőzést ...Gönc.
BOON.HU


hirdetés