Agrárkamara: fontos választékbővítők lehetnek a korai kajszifajták

Akt.:
Agrárkamara: fontos választékbővítők lehetnek a korai kajszifajták
Budapest/Gönc – Fontos választékbővítők lehetnek a korai kajszifajták, ezért a piaci igények kiszolgálására alkalmas korai fajtákat mutattak be a gazdáknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága (Nébih-NKI) szerdán a Tordasi Fajtakísérleti Állomáson.

A NAK közleménye szerint a kajszi egyre népszerűbb a termelők körében, mert a nagyobb értékű kertészeti termékek közé tartozik.

Kajsziból a jobb években 40 ezer tonnás termés is elérhető, ezt azonban jelentősen befolyásolja a tavaszi virágzáskori időjárás. Az elmúlt öt évben 18-34 ezer tonna között alakult a termés.

A magyar kajszi kiváló tulajdonságait külföldön is elismerik. Hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető magyar kertészeti exportcikkeknek. A magyar kajszi fő célpiaca Németország, ahova 4-6 ezer tonnát szállítanak évente a magyar termesztők.

Tavaly 5214 hektáron volt kajsziültetvény Magyarországon, ez 6 százaléka a közel 90 ezer hektár gyümölcsterületnek. A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol mintegy 1500 hektár ültetvény található.

Ennek mintegy harmadán a “Gönci magyar kajszi” terem. Nagyobb termesztő területek találhatók még Bács-Kiskun (830 hektár), Pest (640 hektár), Fejér (496 hektár), Tolna (453 hektár), Somogy (305 hektár) és Heves (287 hektár) megyékben – olvasható az összegzésben.Gönc.
BOON.HU


hirdetés