A hejcei légi tragédia áldozataira emlékeztek

Akt.:
Hejce, 2018. január 19. Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter beszédet mond a szlovák légierő hejcei katasztrófájának tizenkettedik évfordulóján tartott megemlékezésen a hejcei emlékműnél 2018. január 19-én.
Hejce, 2018. január 19. Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter beszédet mond a szlovák légierő hejcei katasztrófájának tizenkettedik évfordulóján tartott megemlékezésen a hejcei emlékműnél 2018. január 19-én. - © MTI Fotó: Vajda János
Hejce – A tizenkét évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben.

A település fölött magasodó Borsó-hegyre 2006. január 19-én zuhant le a szlovák légierő csapatszállító repülőgépe. A koszovói békemisszióból Szlovákiába tartó AN 24-es gép fedélzetén utazó 43 békefenntartó katona közül csak egy élte túl a szerencsétlenséget.

A Hejce központjában lévő emlékműnél megtartott kegyeleti megemlékezésen a szeretteiket gyászoló családtagok, katonatársak, a mentésben részt vevők és helybéliek előtt Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter egyebek mellett azt mondta: tizenkét évvel ezelőtt a sors mindörökre átírta negyvenkét család jövőjét. Azon hozzátartozók, aki hazavárták feladataikat teljesítése után fiaikat, lányaikat, szeretteiket, akik példásan helytálltak Koszovóban, egyetlen pillanat alatt leírhatatlan gyászba borultak.

Életükbe fájdalom, szomorúság költözött – hangoztatta, hozzátéve: vannak olyan dolgok, amelyeket legszívesebben kitörölnénk életünkből, ilyen 2006. január 19. is, amikor negyvenkét katona vesztette életét.

hejce3Simicskó István honvédelmi miniszter (b) és Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter mécsest helyez el a szlovák légierő hejcei katasztrófájának tizenkettedik évfordulóján tartott megemlékezésen a tragédia helyszínén, a Borsó-hegyen állított emlékhelyen 2018. január 19-én | MTI Fotó: Vajda János

A miniszter a megrendült családtagok előtt úgy fogalmazott: Hejce, ez az apró kis település negyvenkét családnak és a Szlovák Köztársaság fegyveres erőinek mindörökre a gyász fogalmát testesíti meg. Az eltelt tizenkét év sem változtat semmit azon, hogy a harminckilenc férfi és a három nő halála sebet ejtett honvédségük és elsősorban a hozzátartozók lelkén.

A fájdalom, a tehetetlenség, a gyász nem csökken, a valóság megváltoztatására tett próbálkozások sem teszik a helyzetet szebbé, “sorsunkat nem változtathatjuk meg” – fogalmazott.

Kifejezte köszönetét mindenkinek, aki tizenkét évvel ezelőtt segített a mentésben, és azért is, hogy a magyarok, különösen a hejceiek évek óta ápolják a Borsó-hegyi és a településen lévő emlékhelyet is.

hejce2Simicskó István honvédelmi miniszter beszédet mond a szlovák légierő hejcei katasztrófájának tizenkettedik évfordulóján tartott megemlékezésen a hejcei emlékműnél 2018. január 19-én | MTI Fotó: Vajda János

Simicskó István honvédelmi miniszter arról szólt, hogy újból és újból megrendültség tölti el az ember szívét, közös veszteség ért bennünket, nemcsak a szomszédos ország, nép veszítette el katonáit, hanem mi is elveszítettük barátainkat, mi is ugyanúgy érzünk, mint ők.

Mindkét ország címerében ott van a kettős kereszt, mindkét nép sikereken és kudarcokon van túl, a hejcei tragédia is összeköt bennünket – hangoztatta.

Szólt arról is, természetes, hogy a szeretteiket elvesztő családtagok szívét mélységes fájdalom, keserűség önti el, “de higgyük el, hogy a jó Isten mindig bedobja a mentőövet, a kapaszkodót, segít kimászni a legmélyebb gödörből is”. A hozzátartozók felé fordulva azt mondta, hogy csak a hit képes a fájdalmat csillapítani, a nagypéntek után eljön a nagyszombat is, amikor már szabad remélni.

Tizenkét évvel ezelőtt negyvenkét kiváló katonának sürgős és váratlan behívóparancs érkezett, egy nagy, igaz, erős lelki seregbe kerültek, a Jóisten mennyei seregébe, ahová a bejutást ki kell érdemelni, ahová megtiszteltetés tartozni, ahol egyszer minden jó ember ismét találkozik – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

hejce4Kopjafák a szlovák légierő hejcei katasztrófájának helyszínén, a Borsó-hegyen állított emlékhelyen a baleset tizenkettedik évfordulóján, 2018. január 19-én | MTI Fotó: Vajda János

A megemlékezésen – mint minden évben – ezúttal is jelen volt a szerencsétlenség egyetlen túlélő katonája, Martin Farkas.

Az emlékművet koszorúk, virágok sokasága borította be, mécsesek, gyertyák égtek.

A kegyeleti megemlékezés előtt a tragédia helyszínén, a Borsó-hegyen emelt obeliszket a két miniszter és a két ország vezérkari főnöke, Milan Maxim és Benkő Tibor koszorúzta meg másokkal együtt, az áldozatok emlékére állított negyvenkét kopjafánál pedig mécseseket gyújtottak.

– MTI –Gönc.
BOON.HU


hirdetés