Gönc hírei

2011.02.26. 17:55

Hídi csata: újrajátszva

<p>Hidasnémeti - 1849. február 8- án Hidasnémetinél a Hernád-folyó hídjáért Klapka György csapatai és a Tokajtól visszavonuló osztrákok heves csatát vívtak.</p>

Végül a magyarok elfoglalták, és 15 kilométere visszaverték Schlick utóvédjeit, majd február 9-én bevonultak Kassára, ahol egyesültek Görgey csapataival.

Ezt az ütközetet játszották újra szombaton Hidasnémetiben a Hernád híd Gönc felőli oldalán, a Kis-Szigeten.

A történelmi játék célja volt megmutatni a korabeli egyenruhákat, fegyvereket, hagyományőrző csapatok részvételével. Élőbbé szeretnénk tenni ezeket a régi időket, mivel az itt élők már nem is tudják, hogy felmenőik is részt vettek a szabadságharcban – mondta el Ureczky Tünde, a művelődési ház vezetője.

Az abaúji önkéntes fiatalok mellett részt vett a „csatában” a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda gyermekei és dolgozói,  a Honvéd Hagyományőrző Csoport Nagykátáról, a  Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány  Szolnokról,  és a Lengyel Wysocki Légió Budapestről, a Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület Bükkaranyosról, valamint a Nagyidai Hagyományőrző Néptánccsoport és a Hidasnémeti Abaúji Hagyományőrző Népi Együttes.

VÉ-PGY


NÉZZE MEG A KÉPEKET >>>


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!