Friss hírek

2009.11.10. 14:19

Ajánlást dolgoztak ki az etnikai adatok kezelésének újragondolásához az ombudsmanok

<p>Az etnikai adatok kezelésével kapcsolatos szabályok újragondolását javasolja a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosa, valamint az adatvédelmi biztos. Kállai Ernõ és Jóri András közös ajánlást dolgoztak ki, amely érinti egyebek mellett a népszámláláskor és az igazságszolgáltatásban gyûjtött adatokat. Mindketten hangsúlyozzák, hogy javaslataik anonim módon kezelik az adatokat, azok alapján nem lehetne azonosítani senki sem.</p>

A népszámlálásnál új módszert javasolnak a biztosok az etnikai adatok gyûjtéséhez, de ezt nem részletezik keddi közleményükben. A cél az, hogy pontos információk álljanak rendelkezésre a kisebbségekrõl, az önkéntesség és a névtelenség teljes körû biztosításával.

A rasszista cselekmények megfelelõ nyilvántartásához javasolják az áldozatok adatainak gyûjtését - ezt az adott ügy bírósági tárgyalásának részeként, anonim adatfelvétellel oldanák meg. Ajánlják a rendõrség állományába jelentkezõk etnikai adatainak rögzítését is, elsõsorban önmeghatározás és - ahogy írják - objektív garanciális szempontrendszer alapján.

A gyermekvédelemnél "családi legendárium" kidolgozását javasolják az ombudsmanok, hogy rekonstruálhassák az érintett gyerekek múltját, családtörténetét és származását. Ez az indoklás szerint elõsegítheti pozitív énképük kialakulását és kisebbségi jogaik érvényesülését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!