Gombászók: „Igazodj!”

Akt.:
Az „egy szem” miskolci gombaszakellenőr a Búza téren: Hermann Dezsőné, Erika
Az „egy szem” miskolci gombaszakellenőr a Búza téren: Hermann Dezsőné, Erika - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Mostantól hétvégente is van gombavizsgáló Miskolcon, igaz, csak „piaci időben”.

„Könnyebben találni az erdőben gombát, mint Miskolcon hivatalosan működő szakértő gombavizsgálót” – írtuk tíz nappal ezelőtt. Akkori cikkünkből kiderült: a Búza téri piacon alkalmaznak ugyan gombaszakértőt, de nem a teljes nyitva tartási időben, ráadásul a vasárnap kivétel. A szomszédos, Városgazda által üzemeltetett őstermelőin pedig az egyik helyjegyárusnak van ugyan gombaszakértői engedélye, ő viszont csak minden harmadik nap dolgozik. Azt is leírtuk: létezik egy kormányrendelet, amely előírja: a gyűjtött, szedett gomba vásáron, piacon csak ott árusítható, ahol a gombaértékesítési engedély kiadására és az értékesítés ellenőrzésére a vásár, piac területén a teljes nyitvatartási idő alatt gombavizsgáló szakellenőr működik. Ugyanezen kormányrendelet szerint a rendeletben előírt feltételek meglétét – közöttük ezt is – a települési jegyzőnek kell(ene) ellenőriznie.

Cikkünk hatására – amelyért a Miskolc Holding kommunikációs vezetője, Pásztor Imre köszönetét is kifejezte – megkeresték, s meg is találták a megoldást. Ami nem csak a gombaárusok/gombavásárlók számára kedvező, de az alkalmi gombászóknak is biztonságot jelenthet.

„Váltásban” vizsgálnak

A Búza téri és az Őstermelői piac október 19-én együttműködési megállapodást írt alá, amely biztosítja a gombavizsgálat lehetőségét a hét minden napján. Emellett a két piacon, nyitva tartási időben minden nap lehetőség lesz bevizsgáltatni a saját fogyasztásra szedett gombát is. Hétvégén az őstermelői, hétköznap pedig a Búza téri piacon áll rendelkezésre szakértő. Az őstermelői gombavizsgálóját a piac területén lévő irodában lehet megtalálni.

ÉM-SzK

Piaci nyitva tartás 

Búza téri piac
Hétfőtől péntekig 06:00 – 18:00, szombat: 06:00 – 16:00, vasárnap: 06:00 – 12:00   

Őstermelői piac
Hétfőtől péntekig 05:00 – 17:00, szombat 05:00 – 14:00; vasárnap 05:00 – 13:00


Gondban a hétvégi gombászók

Miskolc – Könnyebben találni az erdőben gombát, mint Miskolcon hivatalosan működő szakértő gombavizsgálót.