Gombaölő, sebkezelő hatóanyag a mésztej

A mésztej segít, hogy sok szép gyümölcsünk teremjen
A mésztej segít, hogy sok szép gyümölcsünk teremjen - © Fotó: ÉM
Borsod-Abaúj-Zemplén – Következzen rovatunk sorozatában az Európai Unióban jóváhagyott alternatív növényvédelmi hatóanyagok közül a következő, negyedik bemutatása, amely nem más mint a mésztej, vagyis a kalcium-hidroxid, oltott mész.

A kalcium-hidroxid 12 százalékos koncentrációjú vizes szuszpenziója kitűnő gombaölő hatású szer. Fontos, hogy a felhasznált terméknek élelmiszer-adalék tisztaságúnak kell lennie, vagyis a bárium tartalma nem lehet több 300 mg/kg-nál, a fluorid tartalma 50 mg/kg-nál, míg az ólom tartalma 2mg/kg alatt kell, hogy legyen.

Az almatermésű gyümölcsfáknál a nektriás kéregrák ellen a 24 százalékos szuszpenzió javasolt 104-208 liter/ha dózisban, 5000-10000 l/ha víz felhasználásával a levélhullást követően, október vége, december vége közötti időszakban 2-7 alkalommal a kezelések között 5-14 napos szünetet tartva permetezéssel kijuttatni.

Csonthéjas gyümölcsfáknál a nektriás kéregrák, illetve az egyéb fás részeket megbetegítő kórokozók esetén a csonthéjasok és az almatermésűeknél is a 24 százalékos szuszpenziót 63-104 liter/ha dózisban, a 33,12 százalékos szuszpenzióját pedig 45-76 liter/ha dózisban 500-1000 liter víz felhasználásával az előzőekben megírt időszakban és gyakorisággal kell kijuttatni.

A metszési, illetve rákos sebek kezelésére 24 vagy 33,13 százalékos szuszpenziót ecseteléssel kell kijuttatni közvetlenül a sebek felületére 1-2 alkalommal, a kezelések között 21 napos időközt betartva.

– ÉM –