Gomba: nem eszünk eleget

Gomba: nem eszünk eleget
© Illusztráció: Rampages
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Cukorbetegek és fogyni akarók is bátran fogyaszthatják.

A gomba rendkívül egészséges, ennek ellenére az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon nagyon alacsony, 1–1,5 kilogramm évente – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

A hazai gombatermesztés az utóbbi évtizedben növekedett, a 2008-as 18 ezer tonnás mennyiségről 2016-ra közel 30 ezer tonnára bővült, az elmúlt egy-két évben a gombafogyasztás lassú növekedést mutat. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv, a laskagomba jellemzően frissáruként kerül a fogyasztókhoz.

A gomba nagyon egészséges: egyedüliként tartalmaz természetes úton D-vitamint, bizonyos mértékben pedig helyettesíthetőek vele a hús tápanyagai, továbbá olyan fontos aminosavakat vihetünk be vele a szervezetünkbe, amelyek a zöldségekben nem találhatóak meg. Glükóztartalma rendkívül alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, glutén- és laktózmentesek. Könnyen beilleszthető a fogyókúrás étrendbe, hiszen testsúlycsökkentő hatású, élelmi rostban gazdag, emellett nagyon alacsony a kalóriatartalma: 100 gramm csiperkegomba csupán 39 kalóriát tartalmaz, a laskagomba pedig csak 33-at.

A fogyasztók igénylik, hogy a frisstermékek palettája is folyamatosan megújuljon – a gombák esetében ezt a folyamatot új fajták bevonásával, speciális csomagolással, esetleg mix csomagok bevezetésével lehet segíteni.

KM