"Gólya, gólya, hosszúlábú gólya”

Salamon József
Salamon József
Salamon József, a DVTK-ban legtöbb élvonalbeli mérkőzésen pályára lépett labdarúgó betöltötte a 60 évét. 

Salamon Józseffel, a diósgyőri aranycsapat egykori játékosával a kerek évszám megünneplése után beszélgettünk.

Észak-Magyarország: Hogy sikerült a meglepetés buli?

Salamon József: A Veréb Gyuri által szervezett? Nagyon sokat dolgozott vele az kiderült a szülinapom viliáján, hol máshol, mint a Diósgyőri stadionban, merthogy oda szervezte. Éreztem, hogy valami készül, de nem gondoltam, hogy lesz egy olyan szép estém, amire nekem csak el kell mennem, mert a komám, egykori sokszoros szobatársam mindent tető alá hoz. Nekem csak annyi dolgom volt, hogy fogadjam a gratulációkat, meg az ajándékokat. Mint például egy 60 literes fahordót, és hozzá ugyanennyi bort, amit Soltész Zoli barátomtól kaptam, Abaújszántóról. Beletenni még nem tudom a bort, most hoznak nekem mustot, mert az új hordóba először azt kell tenni, hogy a tölgyfa ne vegye át a finom tokaji furmint ízét.

Észak-Magyarország: A meglepetés partin voltak meglepetés emberek?

Salamon József: Hogyne! Nekem rendkívül nagy öröm volt, ennek a kb. kéttucatnyi embernek a társaságát élveznem. Egykori játékostársak jöttek el, és nem csak a mi generációnk, hanem a mi öregjeink is, és persze barátok, na meg Szabó Géza, akinek a legtöbb NB I-es meccse van a DVTK kispadján. És kaptam telefonokat is szép számmal azon az estén, olyanoktól, akik valamilyen ok miatt nem tudtak eljönni.

Észak-Magyarország: És elénekelték a ,,Gólya, gólya, hosszúlábú gólya,

Salamon az év labdarúgója” kezdetű dalt?

Salamon József: Nem énekelték el. De megvannak ezek az évek. Szerintem akkor, 30 éve jobb volt futballozni, mint most, mert magunkért, a csapatért és a városért teljesítettünk. Persze kaptunk érte pénzt is, ebből éltünk, de a motivációbeli arányok mások voltak. De inkább hagyjuk, nem akarom, hogy az jöjjön ki a beszélgetésünkből, hogy bezzeg az én időmben.

Észak-Magyarország: De maradva még egy picit a múltnál: azért a meglepetés bulin biztosan volt múltidézés…

Salamon József: Volt, volt, volt… Még énekeltünk is egy kicsit, ha nem is gólyásat. No, meg beszéltünk a diósgyőri foci jelenéről és jövőjéről is, elhangzott rengeteg ötlet, javaslat, de a bölcsek kövét nem találtuk meg, nem született egyértelmű recept arra, hogy miként lehetne éremesélyes csapatot csinálni.

Észak-Magyarország: Érzem: nem fogunk ma a 70-es évek végéről órákat beszélgetni, felidézni egy-két sztorit. Ezért inkább csak azt kérdezem: elégedett azzal a futballmúlttal, ami Ön mögött van, vagy valami lehetett volna jobb is?

Salamon József: Lehet, hogy lehettem volna sokszoros, 50-80-szoros magyar válogatott, ha elfogadom Tichy Lajos invitálását, a Honvédba. Nem mentem, Kocsist Istvánt vitték oda Pécsről. Hogy miét nem mentem? Mert Diósgyőrben akartam labdarúgó lenni, ez volt a bizonyítási vágyam központja. A mi lett volna ha, az egy másik élet lehetősége lenne, de nekem is csak egy adatott, mint minden földi halandónak. De büszke vagyok, nem az eredményeimre, hanem az eredményeinkre, így többes számban. Arra, hogy a játékostársaimmal sikerült nagybetűs csapatot alkotni, és hogy a csapattársaimmal szép eredményeket értünk el.

Észak-Magyarország: 25 éve hagyott fel a focival, és bár sűrűn felbukkan a Diósgyőri stadionban, hiszen munkája a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Kht-hoz köti, de kapcsolata nem nevezhető szorosnak a labdarúgással…

Salamon József: Játékos-pályafutásom idején volt egy mérce, egy bizonyos magasságba tettük a lecet, és azt hiszem, hogy nem vertük le, sőt, volt, hogy jóval fölötte ugrottunk. És bár a foci véget ért, a léc ott maradt. Úgy véltem edzőként ezt nagyon nehéz lenne átvinnem, és valószínűleg emiatt nem is próbálkoztam ezzel. De amikor 10 éve rávettek, hogy az utánpótlásban vállaljak szerepet, sportvezetőként, 1-2 év után nagy csalódást ért, amikor a DVTK, 2000-ben megszűnt. Akkor csak a diósgyőri ifi csapat maradt, és rendkívül kilátástalannak láttam a jövőt, ezért döntöttem úgy, hogy jobb ha a családommal töltöm az időmet.

Észak-Magyarország: És már nem is araszol közelebb? Mert azt hallottam, hogy a múlt heti összejövetelen az is felvetődött, a diósgyőri jövőt vizionáló elképzelések között, hogy Salamon József re lehetne nagyobb szerepet is osztani…

Salamon József: Az vetődött fel, hogy Veréb Gyurival és Oláh Ferivel hármasban, és persze mindazokkal, akik tenni szeretnének azért, hogy legyen jövőképe a diósgyőri futballnak, talán még tehetnénk valamit, ha szükség lenne rá, akár a klub élén is. De ezt ne tessék félreérteni, nem akarok, nem akarunk senkinek a helyére törni, annak örülnénk a legjobban, ha anyagilag, szakmailag minden rendben lenne, és az öregfiúknak csak tapsolni kéne a maiaknak.

Névjegy

Név: Salamon József

Született: 1948. október 23., Miskolc

Posztja: középhátvéd

Klubjai: Diósgyőri VTK (1963–1980), PAOK Szaloniki (1980/81-1981/82), Diósgyőri VTK (1982/83)

NB I-es mérkőzéseinek száma: 375/4 gól (mind a DVTK-ban)

A DVTK-ban lejátszott mérkőzéseinek száma: 407 (375 NB I-es, 32 NB II-es)

Válogatottságainak száma: 3/0 gól.
Az MLSZ Év labdarúgója díjasa: 1979.