Gőgös: Jégkár-enyhítést csak azok kapnak, akik befizettek az alapba

Csak azok a gazdák részesülhetnek a jégverés okozta károk enyhítésére létrehozott alapból, akik június 30-ig bejelentették kárigényüket és a káralapba időben befizették a szükséges összeget – mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón az agrártárca államtitkára. Gőgös Zoltán szerint 4,4 milliárd forint került eddig a kárenyhítési alapba, amely a jég mellett az aszály-, a víz- és a fagykárok enyhítését is szolgálja.

A parlament hétfőn döntött úgy, hogy a jégverés okozta károkat is beemelik a kárenyhítési alapba. Ebbe a termelőknek 2,2 millió forintot kellett éves szinten befizetniük június 30-ig. Gőgös Zoltán tájékoztatása szerint június 26-ig 1 milliárd forint érkezett be, ám az utolsó néhány napon várhatóan jelentősen nőtt a befizetések száma. A kormány ugyanannyi pénzt utal az alapba, mint amennyit a gazdák befizettek. Akik a határidőre nem fizetnek, azoktól ugyan behajtják az adósságot, ám kárenyhítésre nem számíthatnak – mondta az agrártárca államtitkára. Gőgös Zoltán hozzátette: a kárenyhítés további feltétele, hogy a gazdáknak – az elmúlt 3 év átlagához képest – legalább 30 százalékkal csökkenjen az árbevétele a kedvezőtlen időjárás miatt.

Gőgös Zoltán szerint azonban nemcsak a kárenyhítés, hanem a megelőzés is segíthet a termelőknek. Az államtitkár információi szerint azokon a területeken, ahol jéghálót használtak, semmilyen kár nem érte a gazdákat, míg a védelem nélküli gyümölcsösökben 90 százalékos volt a kár mértéke. A háló ugyan hektáronként 7-800 ezer forintba kerül, ám ehhez az állam támogatást ad. Az állami kárenyhítési alapból mindenkit kártalanítani tudnak, aki erre jogosult – tette hozzá Gőgös Zoltán