Gödör-vita Kispesten – RTL Klub

Kisebb tó keletkezett egy be nem fejezett építkezés területén Budapesten, a XIX. kerületi Kossuth téren. A kispesti önkormányzat 2003 végén adta el a telket egy magánbefektetőnek. A Stefánia-ház átadását először 2005-re, majd 2007 márciusára tervezték, de az épülethez azóta sem fogtak hozzá. A lakók dühösek, az önkormányzat tehetlen, a beruházó pedig ígérget – tudta meg az RTL Klub Híradója.

A kispesti gödröt hiába vették körbe kerítéssel, az nem takar el mindent, főleg a szomszédos panelházak ablakaiból látszik jól a terület. Azt, hogy milyen mély a tó, nem tudni, mert a felszínen úszó szeméttől nem látszik.

2003-ban Gajda Péter mostani polgármester is megszavazta a képviselőtestületben a terület eladását, a beruházó lakásokat és irodákat ígért. A telek aztán kétszer is gazdát cserélt. A mostani tulajdonos – sorrendben a harmadik – kisebb lakásokat tervez, ezért módosítani kell az építési engedélyt.

Az önkormányzatnál azt mondják: tehetetlenek, mivel a telek eredetileg a kerületé volt, és ilyenkor összeférhetetlenség miatt az engedélyeket egy másik önkormányzat adja ki, ebben az esetben a soroksári. Gajda Péter polgármester azt mondta, hogy a területet most birtokló részvénytársaságban az önkormányzatnak nincs tulajdonrésze, csak annyit tudnak tenni, hogy közvetítenek a cég és a hatóságok között.

A társaság tulajdonosa nem akart nyilatkozni, levelet küldött az RTL Híradó szerkesztőségének. Ebben azt írta, hogy elkezdődhet az építkezés, ha megkapják az engedélyeket.