Gobelin-kiállítás Nyírábrányban

Gobelin-kiállítás
Gobelin-kiállítás
Nyírábrány – Helyi alkotó hölgyek kiállításának megnyitójára került sor éppen a nők napján a határmenti községben.

A művelődési ház kiállító termeiben szép számmal gyűltek össze az érdeklődők, hogy elsőként láthassák Lieberné Barta Ildikó és Tamagáné Bora Andrea különleges gobelin képeit. A vendégeket Vrancsik István művelődési ház igazgató köszöntötte, majd Keresztessy Tamás grafikus méltatta a képeket.

Először a gobelin eredetéről, technikájáról, a csendéletet és a tájképet előnyben részesítő témaválasztásról beszélt, valamint arról, hogy ez a technika milyen rendkívüli kézügyességet és igen kifinomult színlátást igényel az alkotótól. A Képzőművészeti Alap gobelin tanfolyamának elvégzése óta Lieberné BartaIldikónak nemcsak hobbija, de szerelme is a gobelin, a márciusi kiállítás akár a mester és tanítványa címet is kaphatta volna, hisz Andrea Ildikó nénitől tanulta meg a különös kézimunka fortélyait.

– Nem múlik el nap, hogy elő ne vennénk a gobelint, így is beletelik egy hónapba, mire egy-egy kép elkészül, a tűgobelin pedig, ami az egészen apró öltésekről kapta a nevét, akár 3-4 hónap munkát is igényel – magyarázták nagy lelkesedéssel az alkotók, akik szerint minden alkotás egészen a szívükhöz nő, mire elkészül, nem szívesen válnak meg egyetlen képtől sem.

K. Z. E.