Égő benzines palancokat és kézigránátokat dobtak az UCK veteránjai a koszovói kormány épületére

Molotov koktélokat és két kézigránátot dobtak a koszovói kormány épületére csütörtökön az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) veteránjai, akik több nyugdíjért és kedvezményért tüntettek.

A rendőrség szerint a feloszlatott UCK nagyjából 50 egykori tagja tüntetett a főváros, Pristina belvárosában lévő kormányépületnél. A rendőrség közlése szerint öt-hat égő benzines palackot és két, nem élesített kézigránátot dobtak be a kormányközpont udvarára, de senki nem sérült meg és károk sem keletkeztek.

A helyszínt a NATO vezetésű békefenntartó erő, a KFOR katonái azonnal lezárták. A KFOR 1999 óta van jelen Koszovóban, vagyis azóta, hogy véget ért az egykori szerb tartomány elszakadásáért harcoló UCK és a szerb kormánycsapatok közötti két évig tartó háború.

Koszovó albán többségének vezetői 2008. február 17-én kiáltották ki az önálló államot, amelyet azóta 62 ország ismert el, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió 22 tagja, öt azonban nem. Szerbia azonban nem törvénytelennek tartja mindmáig a lépést, és a 90 százalékban albánok lakta Koszovót továbbra is szerb tartománynak tartja.