GKM: Még nem döntöttek az új vasúti menetrendről

A Népszabadság korábbi értesülése szerint vonatai egy részének leállítására is kényszerülhet a MÁV 2008-ban. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) úgy reagált erre keddi közleményében, hogy tárca a vasúttársaság javaslatait áttekinti, a végső döntést további egyeztetések előzik meg.

A közlemény szerint gazdasági tárca a MÁV Zrt.-től a 2008-as évre vonatkozó menetrendi koncepció javaslatokat úgy kérte be, hogy azok feleljenek meg a konvergencia programnak is. A GKM a vasúttársaság javaslatait áttekinti, a végső döntést további egyeztetések után hozzák meg.

Hetven vonalán nem tudja finanszírozni a személyszállítást a MÁV, a jelenlegi menetrend fenntartásához 41 milliárd forint hiányzik. Ezért akár vonatai egy részének leállítására kényszerülhet a vasúttársaság 2008-ban. Leépítésről vagy terven felüli költség-emelésről nincs döntés – olvasható a szombati Népszabadságban.

A lap úgy értesült, hogy öt változatban vizsgálja a közlekedési tárca a MÁV 2008-as menetrendjének tervét. Az alternatívák közül kettő számol azzal, hogy a költségvetés és konvergenciaprogram kereteit meghaladó támogatással közlekedteti a vonalát. Három tervezet azonban a megszabott finanszírozási keretek meghagyása miatt forgalomszüneteltetést rendel el a vasútvonalak csaknem felére.