GKIeNET: Egyre többen vásárolnak interneten

Egyre bővül itthon az online vásárlást kipróbálók köre: tavaly már 750 ezren voltak, akik legalább egyszer vásároltak az interneten keresztül – ez derül ki GKIeNET legfrissebb felmérésből. A kutatás arra is rámutat, hogy az online kereskedők az elmúlt évben 63 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak, ebben ráadásul nincsenek benne az ételrendelések után befolyó pénzek.

Az idei év első félévében már több mint 2400 interneten árusító kiskereskedelmi áruház működött. Az internetezők számának folyamatos növekedése mellett, bővül az online vásárlást kipróbálók köre is. A GKIeNET felmérése szerint tavaly már 750 ezren voltak, akik legalább egyszer vásároltak a világhálón keresztül.

Az interneten keresztül árusító boltok forgalma tavaly elérte a 63 milliárd forintot – derül ki a felmérésből. Egy évvel korábban – azaz 2007-ben – ez az összeg még nem érte el az 50 milliárdot. A GKIeNET becslése szerint a dinamikus növekedés jövőre is folytatódik, év végére elérheti a 95 milliárd forintos forgalmat.
A kutatás ugyanakkor megjegyzi, hogy a forgalom 80 százalékát továbbra is a körülbelül 20 legnagyobb webbolt generálja.

A legtöbb online áruház többféle kiszállítási alternatívát is biztosít. Tavaly a legtöbben – a vásárlók 47 százaléka – futár segítségével kapta meg a megvásárolt holmit, az emberek 45 százaléka pedig személyesen vette át. A legtöbben utánvétellel fizettek, mindössze a vásárlók 3 százaléka választotta az online fizetést, ez pedig az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem is igen fog emelkedni.

A kutatás megjegyzi, hogy az internetes kereskedelem egyre kedveltebb módja az úgynevezett online aukciós piactér. Itt az emberek közvetítő nélkül árulhatják vagy cserélhetik el holmijukat. Itthon a két vezető online aukciós piactér tavaly 15 milliárdos forgalmat bonyolított.