GKI: Reformok nélküli, újra deficitnövelő költségvetés

Formálisan teljesül jövőre a 3 százalék alatti államháztartási hiány célja, de az úgynevezett strukturális deficit 5,5 százalékra emelkedik, nem látható, hogy hogyan lehet pótolni az egyszeri bevételeket 2012-13-ban – írja gyorselemzésében a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Szerintük ebben a ciklusban már nem vezethető be az euró, és lehetséges, hogy 2012-ben lehetetlenné válik az államadósság piaci finanszírozása.

Nem talált érdemi szerkezeti reformokat a 2011-es költségvetési javaslatban a GKI, ezzel ellentétben viszont a kamatok nélküli konszolidált kiadások 9 százalékkal, az EU-támogatásokat beszámítva inflációt követően növekednek.

A bevételekben hatalmas kiesést okoznak az adóintézkedések és a gyerekkedvezmény növelése a GKI szerint. Az idei 400 milliárd után jövőre már 1200 milliárdnyi rendkívüli bevételeket állít be a kormány a büdzsébe, amelyeket ráadásul azonnal felél az állam – írják. A GKI is felveti a kérdést, hogy az EU megengedi-e ezt az elszámolást. Ha mégis sikerül elkerülni az adóintézkedések meghiúsulását, a kutatók nem látják, hogy az egyszeri bevételeket hogyan lehet 2012-13-ban pótolni – amikor a kormány szerint megszűnnek a válságadók. A gazdasági növekedés és fehéredés erre önmagában nem képes – teszik hozzá.

Az államháztartási hiány célja formálisan teljesül a 2,94 százalékkal, ám kedvezőtlen fordulat megy végbe: a nemzetközi megítélésben kulcsfontosságú, úgynevezett strukturális deficit jövőre már 5,5 százalékra emelkedik a GKI szerint.

A GKI véleménye az, hogy emiatt 2014-ig nem lehetséges az euró átvétele, és a költségvetési politika miatt erős kritika érkezhet az EU-ból. A kutatók szerint “antireformok” és elszámolási trükkök a befektetői bizalom erős erodálásához vezethetnek. Hozzáteszik: lehetséges, hogy 2012-ben – amikor megugrik az IMF-EU-hitel törlesztő összege – ismét lehetetlenné válik az államadósság piaci finanszírozása.
– Független Hírügynökség –