GKI: jó irányba fordul a gazdaság

Gazdaságpolitikai fordulat zajlik Magyarországon, a magyar gazdaság letért a fenntarthatatlan fejlődés útjáról, sőt, egyenesen jó irányba fordul – jelentette ki Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, amikor ismertette hétfőn a magyar gazdaságról készített 2007. évi prognózisukat. A javuló fő irány ellenére a magyar gazdaság mutatói rosszak, különösen az áremelkedésé, a munkanélküliségé és a változatlanul magas államháztartási hiányé.

A GKI legtöbb mutatója kedvezőbb képet fest a magyar gazdaságban 2007-ben várható folyamatokról, mint a kormány hivatalos előrejelzése. A bruttó hazai termék a GKI szerint 3 százalékkal fogja meghaladni a 2006-ost, a fogyasztói árak 6 és fél százalékos növekedésével számolnak a kutatók, a reálbérekben pedig 3 és fél százalékos csökkenést jeleznek, ami megegyezik a 2006. évi növekedéssel.

Az inflációban magasabb értéket várnak, mint a kormány, de lényegesen alacsonyabbat, mint a legtöbb elemző és a Magyar Nemzeti Bank. Az áremelkedés egyébként az egyik legnehezebben előre becsülhető gazdasági mutató – magyarázta Vértes András. A GKI az inflációs csúcsot is korábbra várja, mint a többi elemző – szerintük elképzelhető, hogy a 8,5-9 százalékos legmagasabb érték már a magunk mögött hagyott februárban megvolt.

A lakosság fogyasztása a növekvő terhek ellenére fél százalékkal nőhet, amit a GKI kutatói azzal magyaráznak, hogy az emberek inkább kevesebb hitelt vesznek fel, és csökkentik nagyobb beruházásaikat a fogyasztás fenntartása érdekében.

A GKI 2007-ben 252 forint átlagos euróárfolyammal számol, amit korábban mások nem tartottak reálisnak, de a forint már most is az általuk megjelölt 248 és 258 forintos szélsőértékek alsó pontja közelében van.

A Független Hírügynökség kérdésére Akar László, a GKI vezérigazgatója elmondta, hogy ők nem számolnak az árfolyamrendszer megváltozásával, vagyis a forint árfolyamsávjának eltörlésével, amelyet már nagyon sokan valószínűsítenek. A GKI szakértői szerint nem lenne logikus az euró előszobája előtti pár évre áttérni a forint lebegtetésére, ráadásul a forinttal szembeni jelentős spekuláció veszélyére kellene számítani.