GKI-EKI: 10-ből 4-en adnak hálapénzt itthon orvosaiknak

GKI-EKI: 10-ből 4-en adnak hálapénzt itthon orvosaiknak
A magyar lakosság csaknem fele szerint hálapénz nélkül nincs megfelelő egészségügyi ellátás – derül ki a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet felméréséből, amelyet az AXA számára készített.

A gazdaságilag aktív emberek fejenként átlagosan 9600 forint hálapénzt adtak 2009-ben, ami összesen 32 milliárd forint “láthatatlan forrást” jelent az egészségügy működésében.

A háziorvosok a megkérdezettek negyedétől, a szakorvosok harmadától, míg a kórházi orvosok betegeik csaknem 80 százalékától számíthatnak hálapénzre. A felmérés szerint a fizetős szolgáltatást kínáló magánorvosok is számítanak paraszolvenciára a betegeik felénél, ami az állami, önkormányzati és magánrendelések összefonódásának következménye lehet. A megkérdezettek 40 százaléka adott már hálapénzt. A 18-59 év közöttieknél ez egy főre vetítve átlagosan 9600 forint, de az egészségpénztári tagok ennél kevesebbet, körülbelül 7900 forintot adnak. Akik egyáltalán nem adnak hálapénzt, azok többnyire elvből ellenzik (42 százalék), vagy nincs rá pénzük (43 százalék), 15 százalék pedig azért dönt így, mert nem tudják kinek, mennyit kellene adniuk. A válaszadók 58 százaléka egyébként utóbbival pontosan tisztában van.

A felmérés szerint az aktív korú lakosság egy évben átlagosan hat alkalommal vett igénybe egészségügyi ellátást, vagy ment kórházba akár csak látogatóként, vagyis ennyiszer volt alkalma arra, hogy hálapénzt adjon. A megkérdezettek átlagosan háromszor voltak háziorvosnál, és 1-2 alkalommal szakorvosnál. Magánrendelésen csak minden harmadik válaszadó járt évi egyszer, kórházban pedig csak a megkérdezettek egytizedét kezelték fekvőbetegként, további 1-2 alkalommal pedig látogatóban voltak.
– Független Hírügynökség –