GKI: Az ingatlanpiac egyelõre nem kel fel a padlóról

A tavaly nyári mélypont után az egy évvel ezelõtti értékre kapaszkodott vissza a GKI fõvárosi ingatlanpiaci indexének értéke, ami azonban még így is messze elmarad a válság elõttitõl. Országosan minden területen az árak és bérleti díjak további süllyedésére számítanak a piaci szereplõk ebben az évben, és 2002 eleje óta soha ilyen kevesen nem terveztek lakásépítést, -vásárlást, illetve -felújítást, -bõvítést. A legerõsebb részpiacon, Budapesten a közeljövõben várhatóan nem kel fel a padlóról az ingatlanpiac a GKI szerint.

A budapesti GKI ingatlanpiaci index 2010 elsõ hónapjában – a tavaly júliusi mélypont után visszakapaszkodott a 2009. októberi értékre, ami megegyezik az áprilisban regisztrálttal – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Ingatlan és Befektetés szakfolyóirat közös legfrissebb barométerébõl. Ilyen mélyen utoljára 2002 júliusában volt a mutató – akkor jelentette be a Medgyessy-kormány a lakástámogatásban az elsõ szûkítõ intézkedést.

A lakáspiacon idén leginkább stagnálásra számítanak a szereplõk, tehát a túlkínálat-túlkereslet a legtöbb területen nem fog változni. Mindez azután, hogy tavaly – Budapest kivételével, ahol nem változott a helyzet – elsõsorban a panelek iránti kereslet jelentõsen zuhant. A lakáspiacról általánosságban is elmondható, hogy a fõvárosban stagnálás vagy kismértékû javulás volt megfigyelhetõ, vidéken azonban számottevõen romlott a megítélés.

A helyzet kritikus voltát mutatja, hogy a lakások, irodák, üzlethelyiségek és raktárak esetében az új és használtaknál egyaránt legjobb esetben is itt-ott szinten maradó árakat és bérleti díjakat valószínûsítenek az érintettek ebben az évben. Az új építésûek körében idén már csak minimális csökkenést várnak, kivéve a fõvárosi raktárakat, amelyeknél nagyobb süllyedést prognosztizálnak. A használtaknál azonban nagy, helyenként öt százalékot is meghaladó ár- és bérleti díj esést várnak. A használt lakások négyzetméterenkénti ára az ország szinte minden területén és a budapesti övezetekben is tovább eshet. A panelek itt is viszik a prímet, a fõvárosban 4-8, vidéken 5 százalékkal lehetnek olcsóbbak tavalyhoz képest – noha már tavaly is vezették az értékvesztési rangsort.

A válság hatását szemlélteti a lakosság terve lakásépítésre és -vásárlásra, illetve -felújításra és -bõvítésre. Az elmúlt években – legalábbis 2002 januárja óta – soha ilyen kevesen nem készültek ekkora beruházásra: építést-vásárlást az emberek 1 százaléka, felújítást-korszerûsítést még ennél is kevesebben fontolgatnak. Ez kevesebb, mint harmada-negyede a lakosság számában kifejezett mennyiségnek, amit az elmúlt években mért a GKI.