GKI: 100 milliárd forintba is kerülhet az államnak a Vértesi Erőmű teljes üzemeltetése

Akár 100 milliárd forintjába is kerülhet az államnak a Vértesi Erőmű 2020-ig történő teljes üzemeltetése – derül ki a GKI elemzéséből. A gazdaságkutató ezért azt tartaná a legésszerűbb megoldásnak, ha a bányát 2010-ben bezárnák, az erőmű pedig négy blokk helyett kettővel működne tovább 2020-ig. A 2000 dolgozóból így ezret kellene elbocsátani, körülbelül 600-at lehetne nyugdíjazni, a foglalkoztatottak száma pedig 400-ra csökkenne.

A Vértesi Erőmű (VÉRT) jelenleg az Oroszlányi Erőművet és a Márkushegyi Bányát üzemelteti. Az erőmű működési engedélye és élettartama 2020-ban jár le, de a jelentős veszteségek miatt a mostani állapot fenntartása aránytalanul drága. Ráadásul az itt termelt áramra jelenleg nincs szüksége az országnak – derül ki a GKI hétfőn ismertetett elemzéséből. Mivel a gazdasági válság miatt a szabadpiaci áramár az itt megtermelt áram önköltsége alá esett, így 2009-ben 20 milliárd forint körüli veszteség várható – ezt részben enyhíti a 7,5 milliárd forintos “szénfillér”. (A támogatást ideiglenesen fizetik a fogyasztók a Márkushegyi Bánya szenéből előállított – meg nem térülő – villamos energia árában.)

A GKI elemzésében három lehetőséget vizsgált meg, figyelembe véve azt is, hogy a VÉRT 2020 végéig kötelezett Oroszlány távhőellátására, és felmondás esetén is 2-3 évig szól a kötelezettség. A szakértők szerint ha a bánya és az erőmű 2020 végéig teljes kapacitással működik, az akár 100 milliárd forintjába is kerülhet az államnak. A gazdaságkutató a második megoldást tartaná a legésszerűbbnek, azaz ha 2010-ben bezárnák a bányát, és a jelenlegi négy blokk helyett az erőmű két blokkal, részben biomasszára alapozva működne tovább 2020-ig. Ebben az esetben a 2000 foglalkoztatottból ezret kellene elbocsátani, körülbelül 600 embert lehetne nyugdíjazni, így a dolgozók száma 400-ra csökkenne.

A leépítés összes közvetlen személyi költsége 2010-2013 között várhatóan 4,6 milliárd forint, amit a VÉRT ki tud gazdálkodni. A szükséges állami támogatás – nyugdíjhoz, álláskeresési járadékhoz, segélyekhez – körülbelül 2,8 milliárd forint 2014-ig. A GKI szakértői azt valószínűsítik, hogy a nem bányász dolgozók döntő többsége 1-2 éven belül el tud helyezkedni, a bányászok pedig átlagosan 1-3 éven belül találnak állást.

A harmadik lehetőség egyébként az lenne, hogy 2014-ben teljesen leáll az erőmű. Ez az államnak nagyjából ugyanakkora költséget jelentene, mint a második verzió, viszont a társadalmi hatásai ennek kedvezőtlenebbek, és azt sem kizárt, hogy később emelkedik az áram ára, és szükség lehet a gázüzemre átálló fűtőműre.Sporthírek