Gidamentés árokból Szerencsen

Kiss Gábor tűzoltó őrmester a megmentett gidával
Kiss Gábor tűzoltó őrmester a megmentett gidával - © Fotó: Nacsa Bálint
Szerencs – A kerékpárút mellett futó, egy méter mély víz­elvezető árokba esett egy őzgida Szerencs közelében.

Vasárnap a reggeli órákban egy állat mentéséhez kértek segítséget a katasztrófavédelemtől. Az eset Szerencs és Ond között történt, ahol egy őzgida esett a kerékpárút melletti, körülbelül egy méter mély beton vízelvezető árokba. A fiatal erdőlakó önerőből nem tudott kimászni a partra. A rémült és sérült állatot a szerencsi hivatásos tűzoltók emelték ki az árokból, majd átadták a területileg illetékes vadásztársaságnak, akik megfelelő körülmények között szabadon engedték.

Bár némely esetben el szokták nevezni a megmentett állatokat a tűzoltók, ez a gida név nélkül maradt.

Idén tizenkétszer

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében évente mintegy ötven alkalommal avatkoznak be a hivatásos tűzoltók állatokkal kapcsolatos baleseteknél – adta hírül megkeresésünkre a megyei katasztrófavédelem. Az év folyamán eddig tizenkét esetben nyújtottak segítséget bajba került állatok számára.

Bár az őz alapvetően félénk természetű, egyre gyakrabban tűnik fel az emberek közelében, városokban, akár a forgalmas utcákon is. A magyarázat egyszerű: az épített környezet terjeszkedése miatt szűkül a vadak élettere. Az őz egyébként az erdőfoltokkal tarkított mezők, rétek, szántások jellemző szarvasféléje, ami a nádasokat, magas füves bozótosokkal tűzdelt térségeket is kedveli.

Azonban nem csak az erdei jószágok tudnak zűrös helyzetbe kerülni. A katasztrófavédelem szerint viszonylag gyakran előfordul, hogy ivóvíz vételezésre is használt kerti kútból kell házi állatot kimenteni. Többször megesett már olyan is, hogy egy-egy házi kedvenc feje beszorult a kerítéselemek közé. A tűzoltók közreműködtek már veszélyben lévő gólyafiókák mentésében, és segítettek jeges vízben rekedt kutyákon is. Az állatok mentése a szakemberekkel közösen történik, szükség esetén állatorvos, állatsegítők, illetve állatkerti dolgozók jelenlétében.

ÉM-BM


Sikeres állatmentés Szerencsen
Szerencs - Szerencs közelében a kerékpárút melletti mély vízelvezető árokba esett egy őzgida. A szerencsétlenül járt állat kimentésére a szerencsi tűzoltókat riasztották április 8-án. Az egységek kiemelték a riadt állatot az egy méter mély lyukból és átadták a vadászvadásztársaság sz...