Gia! Gia! Nosztalgia!

A Ju Hotel és a Diósgyőri strand egykor
A Ju Hotel és a Diósgyőri strand egykor
Nekem a Szikra, a Fáklya és a Petőfi mozi is hiányzik. Meg a Juno Hotel! Igaz talán kétszer jártam benne, hiszen nem volt indokolt ott éjszakáznom egykor, ám a nosztalgia. Az, a drága jó nosztalgia… Amikor sokan elhiszik, hogy “húú, de jó volt”. Pedig nem, vagy a jótól azért sokszor távol állt. Juhász-Léhi István jegyzete.

Gonosz dolog ez a nosztalgia. Sóvárgás, vágyakozás távoli, elveszett, elmúlt dolgok után. Amik sok év után csalfán néha felvillannak és a szívbe markolnak.

A selyemréti és a miskolctapolcai strand utáni vágyakozás után, most sokakban a diósgyőri iránt van nosztalgia. Érthetően, hiszen aki diósgyőri – és miskolci – szeretné, hogy legyen medence a röpi pályával, háttérben a várral és müködjön ott lent a szauna. Nem akarom lelombozni őket, de azt nem kapják vissza. Mint ahogy a selyemréti dögöny sem olyan már, a tapolcai csajok sem ott fekszenek, ahol egykor és nincs már Hevesy Iván Filmklub sem. Nem, mert mást kaptunk, mást kapunk. Újat, modernebbet, aztán hogy szeretjük-e eldöntheti mindenki.

Évekkel később pedig lehet majd nosztalgiázni a nosztalgia Skoda villamoson, nosztalgia jeggyel a kézben, egy csokor nosztalgia virággal, hogy: régen minden jobb volt!

– Juhász-Léhi István –