Gfk: bizakodóak az emberek az anyagi helyzetüket illetően

Mind a saját, mind az ország anyagi helyzetét illetően jóval optimistábbak a magyarok, mint néhány hónapja. Most körülbelül úgy látják a helyzetüket, mint egy éve, vagyis még a válság előtt – derül ki a Gfk és a Corvinus Egyetem kedden nyilvánosságra hozott közös kutatásából. A felmérés szerint nőtt az emberek vásárlási hajlandósága, és változatlan maradt a hitelfelvételi kedv.

A megkérdezettek az ország jelenlegi helyzetét továbbra is negatívan értékelik. De a korábbi eredményekhez képest hosszabb távon már kifejezetten bizakodóak az emberek – derül ki a kutatásból. Tízből hatan úgy vélik, hogy a következő öt évben az ország jobb helyzetben lesz.

Növekedett a vásárlási hajlandóság, és javultak a munkanélküliségre vonatkozó várakozások is. A válaszadók kétharmada számít arra, hogy nő az állástalanok száma, szemben az előző negyedévben mért 86 százalékkal.

Tízből kilencen gondolják úgy, hogy áremelkedések várhatóak. A megkérdezettek átlagosan tíz százalékos inflációval számolnak. Minden harmadik ember úgy véli, hogy a következő 1-2 évben a fizetése az infláció mértékével növekedik majd.

Szinte változatlan maradt a hitelfelvételi kedv, de tízből hatan soha nem vennének fel kölcsönt. Minden harmadik megkérdezett számít a hitelkamatok növekedésére a következő egy évben.

A megtakarítások terén sincs változás az előző negyedévhez képest: az emberek fele úgy látja, nem alkalmas az idő a megtakarítások felhasználására. A válaszadók negyedének pedig egyáltalán nincs spórolt pénze – derül ki a kutatásból.