"Gettó-nyugdíjat" ígér a túlélőknek az újraválasztott MAZSIHISZ-elnök

A körülbelül 6-8 ezer érintett akár már a jövő évtől 20-30 ezer forintos, úgynevezett gettó-nyugdíjat kaphat a holokauszt-túlélőket támogató Claims Conference nemzetközi alapítványtól – mondta el a Független Hírügynökségnek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) vasárnap újraválasztott elnöke. A szervezet tisztújító közgyűlésén Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója is bizalmat kapott. A két vezetőt ellenjelölt nélkül, újabb 4 évre választották meg.

Feldmájer Péter a 103 szavazatból 87-et, Zoltai Gusztáv pedig a 101 szavazatból 84-et kapott a tisztújító közgyűlésen. Feldmájernek ez már a harmadik teljes ciklusa lesz. 1991- 99 között volt MAZSIHISZ-elnök, majd Tordai Péter következett 4 évig. Az őt követő Heisler András 2 év után lemondott. Az elnöki teendőket ekkor Feldmájer vette át, ez a ciklus járt le most. A közgyűlésen az eddigi négy helyett csak két alelnököt választottak. Egyikük Herczog László, a Budapesti Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség elnöke, a másik alelnök pedig Krausz István, a Pécsi Zsidó Hitközség vezetője lett.

A MAZSIHISZ elnöke a legfontosabb teendők között a vallásos élet megerősítését említette. Feldmájer Péter szerint sok a tennivaló ezen a területen, mert a holokauszt következményei és a múlt rendszer ateista politikája nagymértékben nehezítette a vallásgyakorlást. Szervezeti reformokra is szükség van és a karitatív tevékenység is kiemelt helyen szerepel a feladatok között – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódik az úgynevezett gettó-nyugdíj megvalósítása – közölte a MAZSIHISZ elnöke. Ne csak azok kapjanak nyugdíj-kiegészítést, akiket deportáltak vagy munkaszolgálaton voltak, hanem azok is, akik a budapesti gettóban szenvedték végig ezt a szörnyű időszakot – mondta Feldmájer Péter. Az elnök szerint ebben az ügyben pozitív döntés várható július közepén, a holokauszt-túlélőket támogató Claims Conference New York-i ülésén. Az alapítvány a Németországtól, és más kormányoktól érkező adományokat kezeli.

Egy másik fontos terület, a vészkorszak idején örökös nélkül elhunyt zsidók hagyatékának kérdése. A párizsi békeszerződés értelmében az állam nem örökölheti a vagyon. Át kell engedni a zsidó szervezeteknek – mondta a szervezet elnöke. A MAZSIHISZ újból tárgyalásokat kezd a kormánnyal, mert az 1997-ben létrehozott Magyar Zsidó Örkökség Közalapítvány az akkor kapott 7 ingatlanon kívül nem kapott további kompenzációt – közölte Feldmájer Péter.