Gesztelynél és Ócsanálosnál tetőzött az ár

Gesztelynél és Ócsanálosnál tetőzött az ár
Gesztely – Hétfőn reggel Gesztely és Ócsanálos térségében tetőzött az ár, a gesztelyi vízmérce reggel 371 centimétert mutatott. 

Hétfőn reggel Gesztely és Ócsanálos térségében tetőzött az ár, a gesztelyi vízmérce reggel 371 centimétert mutatott. A helyiek idejében felkészültek, már az elmúlt hét péntekén hozzáláttak a Hernád töltésének magasításához. A jobb parton ugyanis néhány lakóház áll, ami miatt itt nem lehet az árteret elárasztani úgy, mint a híd túloldalán. Zsákot töltögető és cipelő embereket nem látni, a helyiek tudják, hogy a magasítás elegendő lesz. Fiatalok jönnek csak a Hernádhoz, ki nézelődni, ki fürödni.

Hat sor zsák

Gesztelyben kétévente van árvíz – meséli Zsoldos Emese. – A házak most nincsenek veszélyben, de a korábbi árvizek elárasztották a Kassai utca házainak kertjét. Két évvel ezelőtt sokkal magasabb volt a gátmagasítás is, a fólián hat sor homokzsák sorakozott, most csak egy. Itt voltam, amikor a zsákokat pakolták. Segített a Magyar Gárda is vagy 80 emberrel és roma fiatalok is vagy tízen-húszan.

Együtt dolgoztak

Közben megérkezik a település polgármestere Hompoth Imre, aki a vízszintet jött ellenőrizni. Elégedetten állapítja meg, hogy az stagnál. A Magyar Gárda segédkezéséről kérdezzük.
– A töltés magasítását már pénteken elkezdtük az önkormányzat közhasznú munkásaival. Este a Magyar Gárda képviselője keresett meg, hogy nagy létszámmal jönnének segíteni. El is végezték a munkát, leterítették a fóliát és 8000 zsákot helyeztek ki a töltésre. A gárdisták és a roma emberek harmonikusan dolgoztak együtt – tette hozzá a polgármester. – A munka után azt mondták a romák, jó volt velük együtt dolgozni, és megváltozott a véleményük a gárdáról.

Elfogy a pénz

A polgármester az árvízproblémát abban látja, hogy áridején mindig ígéretet kapnak a települések a gátrendszer további építésére, aztán amikor levonul az ár, azt mondják, elfogyott a pénz a védekezésre. Gesztely problémáját pedig az oldaná meg, ha a Kassai utcán álló néhány házat kitelepítenék, és széles árteret tudnának ott is biztosítani.
Idős úr érkezik a Hernád hídjához, ő is a vízszintet jött ellenőrizni. Azt mondja, ez az árvíz semmi a 2006-oshoz képest. Mint fogalmaz, akkor kint volt az utcán a víz. Szerinte ez az ár nem veszélyes, majd miután megnézi a vízmércét, örömmel konstatálja: már apad!

Beszédes számok

– A Tisza, a Bodrog, a Hernád, a Sajó és a Takta árvizei a megyében összesen 1501 km2 területet veszélyeztetnek.
– A veszélyeztetett terület 78 %-a 1171 km2 ármentesített, de az elmúlt évek rekordokat döntő árvizei miatt folyamatosan növekszik.
– A még nem ármentesített terület 22 %-a (330 km2) a Sajó, a Bodrog és a Hernád viszonylagos szűk völgyében fekvő árterületek. Ezt a földrajzi-gazdasági adottságok miatt eddig nem lehetett ármentesíteni.
– 127 településen közel 150 ezer ember van kitéve árvízveszélynek a megyében
– Az itt felhalmozott nemzeti vagyon értéke eléri a 220 milliárd forintot
– Borsod-Abaúj-Zemplén megye elsőrendű árvízvédelmi védvonalainak hossza 440,045 km, ebből ÉKÖVIZIG kezelésű 401,453 km.

Üléseztek

Az elmúlt héten, pénteken este ülésezett a megyei védelmi bizottság. Mint Varga Mihálytól a megyei védelmi iroda vezetőjétől megtudtuk, a bizottság meghallgatta a katasztrófavédelem és az ÉKÖVIZIG képviselőjének beszámolójár az árvízi helyzetről. Az árvízvédelmi munkák lebonyolításával Rácz Miklóst, az ÉKÖVIZIG igazgatóját bízták meg. Az ülésre azért volt szükség, hogy a védekezés minél hatékonyabbam és gyorsabban történjék.